Hangar.no
Internasjonalt

Ny hendelse ved SFO – piloter valgte feil rullebane å lande på

Hendelsene ved flyplassen i San Francisco i USA rulles nå opp, som en av mange det siste halve året. Amerikanske FAA og NTSB undersøker nå en hendelse hvor et Boeing 737-800 (XA-AMU) fly fra selskapet Aeromexico på tirsdag holdt på å lande på feil rullebane, der et annet fly sto klar for avgang.

Flygelederen skal ha bedt pilotene om å lande på rullebane 28R, noe mannskapet bekreftet og gjorde seg klar for. Det var da tårnet oppdaget at flyet ikke var på linje med den rullebanen, men på den andre, 28L. Der sto det et Airbus 320 fra Virgin American klare til å skulle ta av.

Flygelederen hadde ingen andre valg enn å be pilotene om avbryte landingen og forsøke på nytt, mot riktig rullebane.

I følge FAA skal mannskapet i Aeromexico-flyet ha lest tilbake riktig rullebane, men allikevel valgt å legge seg inn mot feil bane. Pilotene skal ha benyttet ILS systemet under landingen.

Pilotene fikk avbrutt landingen og gikk opp igjen for så å returnere etter rundt 15 minutter og landet på riktig rullebane.

I oktober 2017 landet et fly fra Air Canada på feil rullebane på samme flyplass, til tross for at flygelederen ba pilotene avbryte landingen. Rullebanen var ikke helt klarert av flyet som landet fora Air Canada-flyet. Flygelederen ba seks ganger om at pilotene måtte avbryte, men pilotene fortsatte sin landing på rullebanen. Selv bruken av røde varsellys hjalp lite. 

I juli 2017 landet et fly også dette fra Air Canada på det de trodde var rullebanen, men faktisk var en taksebane hvor fire fly sto oppstilt klare for å skulle ut på rullebanen å ta av i tur og orden. 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Boeing tilbakebetaler forskudd på 737 MAX til Jet Airways

Hans Olav Nyborg

Dagsrekord for Turkish Airlines sist lørdag

Flere bombetrusler mot fly