Foto: Hans O. Nyborg

Forsvaret har kastet seg på som interessent for å kjøpe deler av Moss lufthavn Rygge. Her ønsker Forsvaret å oppbevare museumsgjenstander og lage et eget museum.

I følge Forsvarsforum skal etableringen av et museum for publikum på Rygge kunne bli en en vinn-vinn situasjon.

– Det er lett tilgjengelig for publikum og kan bli en fin turistattraksjon. Samtidig får vi vedlikeholdt materiellet og vist det frem sier  brigader Arne Opperud i Forsvarets fellestjenester til Forsvarsforum.

Det er et visningsmagasin det er snakk om å etablere på den gamle flyplassen på Rygge. Dagens infrastruktur mener Forsvaret passer godt til dette formålet.

– Vi har omtrent en halv million gjenstander, og bare en brøkdel av dette blir vist for publikum. Mange av våre lokaler er ikke egnet til å ta vare på dette materiellet, og mye utstyr står også ute, legger Opperud til.

I dag står mye av museumsgjenstandene utendørs og er utsatt for vær og vind. Forsvaret har vært på befaring i terminalbygget og mener dette er godt egnet som delvis magasin og delvis museum.

– Det vil koste ganske mye å bygge nye lokaler, men vil ikke utelukke det som en god løsning. Men det vi ser er at Rygge sivile terminal har lokaler som vi veldig enkelt kan gjøre om til et visningsmagasin sier brigaderen.

Terminalen på Rygge har vært stengt siden 2016. Samferdselsdepartementet og politiske krefter har ønsket å se på om Rygge kan være et alternativ til en tredje rullebane på Oslo lufthavn. Nå kan Forsvaret sette en spiker i kisten for en slik løsning dersom det blir museum og magasin på Rygge.

ANNONSE
Forrige artikkelVurderer å hente tilbake Airbus A380 i sommer
Neste artikkelOffisielt Eurovision-fly avduket