737 Max cockpit
Foto: Hans O. Nyborg

Nye dokumenter som er gjort offentlige fra kongressen i USA, viser intern kommunikasjon hos flyprodusenten Boeing der ansatte forsøkte å skjule feil på MAX-flyene som ville bli oppdaget i en simulator.

Det er flere ansatte som kommuniserer seg i mellom, blant annet en av produsentens sjefspiloter, som forsøker å få selskapet til å hevde at det ikke er behov for noen ekstra simulatortrening for piloter som skal fly 737 MAX. Det er piloter som har fløyet Boeings Next Generation-serie av 737, som ansatte mente kunne gå rett i cockpiten på MAX-flyene og fly disse.

I følge den amerikanske TV-kanalen CBS skal piloten ha skrevet i en e-post 27. mars 2017, med emnelinjen “flyovergangskostnader”, at vedkommende ønsket “å understreke viktigheten av at Boeing gir klart uttrykk at det ikke vil være noen form for simulatortrening som kreves for å ha piloter som skal overføres fra NG til MAX-variantene “- det vil si fra den eldre modellen 737 til de nye MAX-flyene.

Ansatte ber Boeing stanse det amerikanske luftfartstilsynet FAA fra å innføre obligatorisk simulatortrening. Piloten som testet systemene og skrev notatet skriver at “Boeing vil ikke tillate at det skal skje. Vi vil møte ansikt til ansikt med regulatorer som prøver å stille det som et krav.”

Tre måneder senere er den samme piloten med i et forhandlingsmøte med et flyselskap som skal kjøpe MAX-flyene. Da skal vedkommende ha gitt selskapet klar beskjed om at “Å kreve simulatortrening for sine piloter utover hva alle andre myndigheter krever … det vil skape en vanskelig og unødvendig treningsbyrde for flyselskapet , samt potensielt etablere et presedens i selskapets region for andre MAX-kunder.”

Torsdag ble en stor andel dokumenter sluppet offentlig, som viser kommunikasjonen mellom de ansatte i Boeing, ledere og FAA.

Boeing gikk ut med at samtlige piloter som skulle fly 737 MAX kun behøvde et kort kurs på en PC før de kunne flyttes over i cockpiten fra et Next Generation-fly.

Flyprodusenten Boeing tar avstand fra det som fremkommer i dokumentene, og har i et vedlegg skrevet at dette ikke er i tråd med de verdiene produsenten står for.

ANNONSE
Forrige artikkelUSA og Canada: Boeing-flyet i Iran ble skutt ned
Neste artikkelPassasjerveksten hos Avinor i 2019 ble på stedet hvil i forhold til året før