Hangar.no
Foto: Hans Olav Nyborg
Island Norge

Nytt vulkanutbrudd på Island kan bli større enn i 2010

Ekspertene advarer mot et nytt vulkanutbrudd på Island, som kan skape langt større problemer for flytrafikken nå, enn i 2010.

I 2010 stanset store deler av flytrafikken over Nord-Europa som følger av et vulkanutbrudd på Island. Det var på slutten av 2009 at det begynte å være seismisk aktivitet rundt vulkanen Eyjafjallajökull, noe som førte til et vulkanutbrudd 20. mars 2010. Et senere utbrudd som startet 14. april 2010 førte med seg store utslipp av vulkansk aske som lammet flytrafikken i store deler av Nord-Europa.

Nå er det nabovulkanen Katla som har blitt registrert med seismisk aktivitet, på samme måte som ved vulkanutbruddet i 2010. Katla har ikke hatt utbrudd siden 1918, men i følge eksperter på vulkaner, er det ikke spørsmål om det kommer et utbrudd nå, det er bare spørsmål om når det kommer.

Britiske og islandske eksperter har registrert at vulkanen slipper ut karbondioksin i luften over vulkanen, og at mengden er av dette har økt kraftig de siste ukene. Karbondioksid er en kjemisk forbindelse av karbon og oksygen med kjemisk formel CO₂, den er en ikke-brennbar, sur og fargeløs gass med en svak syrlig lukt og smak.

For ekspertene er dette klare tegn på at et vulkanutbrudd er nært ved å skje, estimert er en tidsperiode innen tre måneder.

I følge avisen Iceland Monitor har også magma være i ferd med å bygge seg opp inne i den islandske vulkanen. Allerede i november 2017 begynte ekspertene å se tegn på at noe skulle skje, på samme måte som ved utbruddet i Eyjafjallajökull, som startet i 2009 og fyrte løs i 2010.

 

 

 

 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Ethiopian Airlines øker på Avinor Oslo lufthavn

Hans Olav Nyborg

Transportselskap på Oslo Lufthavn melder oppbud onsdag morgen

Faktisk helt sant: Nordmenn flyr omtrent fire ganger mer innenriks enn svenskene

Hans Olav Nyborg