Hangar.no
Tord Tangvik i cockpiten. Foto: Privat
Oslo Lufthavn Gardermoen 20 år

OSL20: -Vi er klare til å fly, er det noe problemer?

Torsdag 8. oktober 1998 lå alt til rette for at SAS skulle bli det første selskapet til å ta av fra den helt nyåpnede hovedflyplassen for Norge. SAS skulle fly Oslo til Stockholm og passasjerene fikk bli med på feiringen både i gaten og inne i kabinen.

Det SAS ikke var klar over på det tidspunktet, var at et lite flyselskapet som nylig hadde startet opp sto klare ved sin gate og kunne fly, til Ålesund.

-Jeg fløy etter oppsatt program i Color Air og var satt opp på den første flyvningen om morgenen til Ålesund. Vi hadde ruteavgang på 06.40 fra Gardermoen. SAS hadde avgang først klokken 07.00, bortsett fra denne dagen da ruten var satt opp 06.30. Vi kjørte på med innsjekking og bagasje og boarding så raskt vi kunne og var klare fem minutter før SAS-maskinen skulle etter planen reise, sier Tord Tangvik i et intervju vi gjorde på video i 2008.

Hos SAS var det ikke travelt med å reise, de skulle avgårde 06.30 og Color Air hadde først avgang 10 minutter senere.

-Ettersom SAS-kapteinen bestemte seg for å få mer påfyll av drivstoff, så ble det til at vi var klare før dem. Da jeg ga beskjed til tårnet at vi var klare med dørene lukket, drivstoff ombord og alt i orden, ble det nøling fra flygelederen. Jeg måtte spørre om det var noen restriksjoner eller om vi kunne reise. Da fikk vi beskjed at det var nå egentlig SAS-flyet som skulle være det første ut, men ettersom alt var klart kunne vi få lov å reise, forteller Tangvik.

Color Air-flyet til Ålesund fikk dermed klarsignal til å reise, mens SAS først var klare fem minutter etter.

På innslaget som ble vist på NRK Dagsrevyen samme kveld kunne en tydelig høre at journalisten spør kapteinen om det flyet som tar av fra rullebanen foran SAS-flyet, var ikke det først? Kapteinen svarte at nei det var bare et fly som var ute på en testtur.

Da ledelsen i Color Air skjønte at de hadde snytt SAS for å være først ute, ble det lagt inn ekspresstrykk av T-shirts i Ålesund, med påskriften «Vi ble først….fra Oslo Lufthavn». Dette ble senere delt ut til passasjerene.

Se intervjuet med Tord Tangvik her

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

OSL20: Landet Braathens-fly på feil flyplass!

Hans Olav Nyborg

OSL20: Oslo Lufthavn i bilder 1999 – 2004

Hans Olav Nyborg

OSL20: Selskapene som kom …og forsvant

Hans Olav Nyborg