Oslo lufthavn kåret til beste flyplass i Europa

Oslo lufthavn nådde helt til topps i kåringen av Europas beste flyplass i kategorien 25-40 millioner passasjerer årlig under ACI EUROPE Best Airport Awards.

– Dette er en stor ære og anerkjennelse av arbeidet som legges ned hver eneste dag på Oslo lufthavn. Airports Council International Europe (ACI EUROPE) er en organisasjon som omfatter mer enn 500 europeiske lufthavner i 55 land.  Å motta denne prisen henger derfor høyt, sier Avinors konsernsjef, Abraham Foss, som var til stede under kåringen i Istanbul i går og mottok prisen på vegne av Avinor Oslo lufthavn.

I juryen satt representanter fra europeiske myndigheter, anerkjente luftfartskonsulenter og media.

Hylles for drift og punktlighet

ACI EUROPE Best Airport Awards deles hvert år ut til de flyplassene som har oppnådd best resultater innen en rekke strategiske, økonomiske, operasjonelle, miljømessige og sosiale parametere. Utmerkelsen ble kunngjort med mange hundre tilstedeværende representanter for den europeiske luftfartsindustrien i Istanbul 3. juli.

I juryens begrunnelse trekkes særlig Oslo lufthavns sterke drifts- og punktlighetsprestasjoner frem. Oslo lufthavn var Europas mest punktlige flyplass i 2022 og 2023, og har implementert et innovativt bagasjesystem, dronedeteksjon og autonom snøfjerning. Dommerne roste også en bred tilnærming til å møte bærekraftutfordringer, noe som synliggjøres gjennom en innovativ, sirkulær økonomitilnærming for å nå målet om null avfall innen 2030.

Flyplassen bidrar også aktivt til reduksjon av tredjeparts CO2-utslipp gjennom å tilby bærekraftig flydrivstoff og redusere CO2-utslipp gjennom kurvede tilnærminger.

– At Avinors aktive bærekraftsagenda anerkjennes på denne måten, er vi veldig glade for og stolte av. Så skal vi heller ikke glemme at Oslo lufthavn er blant de mest værharde flyplassene i verden. At vi da kåres til Europas mest punktlige og beste flyplass samme år, er en flott prestasjon. Det er mange som fortjener honnør i dag, sier Foss.

Hyller de ansatte

Konsernsjefen trekker frem at det er takket være de ansatte i hele Avinor og alle ansatte på landets hovedflyplass, at Oslo lufthavn får denne prisen.

–  Det er takket være de 13 000 medarbeiderne på Oslo lufthavn, hardt arbeid fra veldig mange i Avinor, og svært gode samarbeidspartnere både på bakken og i lufta at vi får denne typen anerkjennelse. Jeg vil derfor rette en stor takk til alle de som jobber på og med Oslo lufthavn.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård gratulerer Oslo lufthavn med prisen:

–  At Oslo Lufthavn er kåret til Europas beste flyplass er veldig gledelig. De som jobber ved Oslo lufthavn står på hver dag, året rundt og i all slags vær, for at passasjerene skal få en god reiseopplevelse. I Norge er vi helt avhengige av luftfarten. At Norges hovedflyplass er effektiv og driftssikker, er viktig for passasjerer og næringslivet i hele landet. Jeg vil gratulerer Avinor og Oslo lufthavn med denne velfortjente prisen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

På andreplass i ACI-kåringen av flyplasser med 25-40 millioner reisende i året kom Athen. I 2023 var det 15 flyplasser i denne størrelsen på listen over de hundre travleste flyplassene i Europa. Istanbul gikk helt til topps for flyplasser over 40 millioner reisende i året.

ANNONSE
Forrige artikkelSeks prosent økning for Widerøe i juni
Neste artikkelSetter alle NEO-fly på bakken – Får ikke reparert motorene