Parat skeptiske til SAS og Norwegian avtale med danske FPU

737 Max cockpit
Foto: Hans O. Nyborg

Parat stiller seg skeptisk til en nylig inngått avtale som den danske fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) har inngått med flyselskapene SAS og Norwegian.

I følge pilotforbundet mener Parat at avtalen svekker de ansattes rettigheter, og er ødeleggende for arbeidsmarkedet både i Norge og Skandinavia.

Det er avtalen spesielt rundt de to nye selskapsformene til SAS, Connect og Link som Parat mener er ødeleggende for bransjen.

– Her har SAS og Norwegian funnet en modell som undergraver eksisterende vilkår i konsern som allerede har tariffavtaler for piloter og kabinansatte, sier nestleder i Parat, Anneli Nyberg til pilotforbundets nettside.

Artikkelen henviser til en sak Dagens Næringsliv har skrevet hvor den danske foreningen har inngått avtaler med SAS på vegne av fremtidige ansatte i de nye datterselskapene. I tillegg er de villig til å inngå avtaler som gjør at Norwegian kanskje kan virkeliggjøre målet om å ansette sesongarbeidere som piloter og kabinansatte heter det.

– At flyselskaper som SAS og Norwegian velger å ikke respektere partsamarbeidet og de eksisterende tariffavtalene er ille nok, men at dette fasiliteters av en annen fagforening er direkte ubegripelig og veldig opprørende. Allerede fremforhandlede avtaler settes under et stort press og viktige begrensninger rundt arbeidstid og fritid ser ut til være i fritt fall, sier Nyberg til pilotforeningen.

Jan Levi Skogvang som er leder for pilotene i SAS er også skuffet over flyselskapets oppdeling i flere enheter, og den danske fagforeningen som han mener har misforstått sitt oppdrag når de inngår avtaler med flyselskapet direkte på denne måten.

ANNONSE
Forrige artikkelØkning for Norwegian
Neste artikkel(+) Passasjerene ignorerte kabinbesetningen under evakuering