Paris Air Show 2019: Noe manglet…A380 fravær viser spikeren i kisten for flytypen

Slik ser den eneste Airbus A380 som befinner seg nær Le Bourget og Paris Air Show 2019 ut - Foto: Hans O. Nyborg

For første gang siden 2007 er Airbus A380 ikke endel av utstillingen eller med på flypoppvisningene over Paris Air Show på Le Bourget-flyplassen ved Paris.

Det var i 2007 at den europeiske produsenten Airbus stolt kunne vise frem den aller første flygende kjempen, som skulle revolusjonere markedet. Nå i 2019 er det første gang tegnene er tydelig på at flytypen er utgående.

Airbus stiller ikke ut A380 og flyr ikke oppvisning med flytypen, slik de har gjort siden 2007 i Paris. En A380 er allikevel til stede på Le Bourget, men dette er flyet som Airbus har gitt til flymuseet som befinner seg på den gamle flyplassen ved Paris.

Airbus A380 under en oppvisning på Paris Air Show i 2015. Foto: Hans O. Nyborg

Flyet ser nærmest ut til å være i en trist forfatning der det står parkert inn i mellom noen busker og trær ved en nedlagt hangar på flyplassen. Side om side med flere andre fly som er lagret på flyplassen.

Flyet som står godt pakket inn bar registrering F-WWDD og var den fjerde A380 som ble produsert og ble benyttet som testfly fra 2005.

Sist flyet hadde en funksjon var i 2017 da Airbus valgte å pynte på vingene på flyet med sine mock-up vingetupper, det som skulle gjøre Airbus A380 til A380 plus. Etter dette har gigantflyet stått lagret i påvente av at museet skal få nok midler til å kunne bruke kjempeflyet i utstillingen av fly utendørs på Le Bourget.

Airbus A380 Plus presentert i 2017 ble til luft og ingen suksess. Foto: Hans O. Nyborg

Selv har produsenten Airbus kun en aktiv A380 igjen i stallen. F-WWOW som i flere år var ett av høydepunktene under flyoppvisningen på Paris Air Show. Dette flyet er også snart på vei til å settes på bakken for godt, med en ukjent fremtid i vente.

En ting er sikkert, Paris Air Show er blitt fattigere uten det nærmest klassiske innslaget av Airbus A380 både i utstillingen og som ett av flyene som vises frem i luften.

Airbus viste i år frem A330neo og A350-1000 som sine bidrag til oppvisningen over Paris Air Show.

Første opptreden av en A380 under Paris Air Show 2007. Foto: Hans O. Nyborg

A380 vil bli savnet på flystevner, godt vi kan fortsatt fly flytypen hos en lang rekke flyselskaper.

Airbus har bestemt seg for å legge ned produksjonen av kjempeflyene. Det er kun rundt 10 fly som står igjen før det er kroken på døra for de store flyene.

Det siste flyet av denne typen blir levert til Emirates i 2021.

ANNONSE
Forrige artikkelAirbus reagerer på 737 MAX bestilling – Fikk ikke gi tilbud på Airbus-fly
Neste artikkelFlynas bestiller Airbus A321XLR