Hangar.no
Her er veien pilotene valgte for å ta av. Google Maps
Hendelser

Pilotene tok av i feil retning – Fikk sparken på dagen

Flere arabiske medier stiller seg spørsmålet om hvordan det var mulig for to piloter i et Airbus A320-fly å ta av feil vei på en rullebane, og det på selskapets egen hjemmebase?

Det var tirsdag 18. september at to av pilotene i flyselskapet Air Arabia skulle fly fra hjemmebasen Sharjah i 

Airbus A320-flyet ble takset fra terminalen som normalt med 110 passasjerer og mannskap ombord. Pilotene fikk klarsignal til å kjøre ut på rullebanen via tilgangspunktet B14, og deretter ta av.

Tilgangspunkt B14 ligger i den ene enden av den 3.962 meter lange rullebanen, med 3000 meter bane i riktig retning om pilotene velger å ta av den veien de skal. Men denne dagen svingte pilotene andre veien,

Air Arabia A320, Foto: Hans O. Nyborg

med rundt 1000 meter å ta av på.

Det er på håret i forhold til hva flyprodusenten Airbus anbefaler som minste lengde for et Airbus A320 å ta av fra.

I saken som først ble omtalt av Aviation Herald hører det med at pilotene ikke reagerte på at de hadde en kort bane å ta av fra, og flygelederen som kalte opp pilotene like etter avgang, spurte bare «Forklar…».

Pilotene har jobbet i lengre tid for flyselskapet som har sin hjemmebase på flyplassen, og derfor er det ingen som i sin villeste fantasi skjønner hvordan de kunne gjøre en så stor brøler. I følge lokale myndigheter klarte pilotene akkurat å ta av før rullebanen tok slutt, og pilotene fikk løftet flyet nok til at de unngikk å treffe rullebanelys i enden av denne.

Dagen etter, onsdag 19. september kom nyheten om at de to pilotene hadde fått sparken fra flyselskapet, og Air Arabia innfører totalt forbud mot å ta av på tilgangspunkter, intersection, annet enn nederst i hver ende av rullebanen selskapet flyr til.

Havarikommisjonen i landet skal undersøke hvorfor pilotene tok av feil vei, og hvorfor flygelederen i tårnet ikke reagerte på at flyet sto feil vei på rullebanen.

 

 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Amsterdam: Ødela flymotor til 90 millioner kroner

15 skadd i turbulens – Kabinen så ut som om det var rammet av jordskjelv

ATR-fly tok fyr under vedlikehold – Er helt utbrent på innsiden