Piloter sølte drikke over kontrollpanelet i A350 – Motorene slo seg av – To ganger på to måneder

I to hendelser på litt over to måneder har piloter som fløy Airbus A350 sølt drikkevann over midtkonsollen. I begge tilfeller har dette endt med at flyene har fått full stans på begge motorer.

Nå er både Airbus og motorprosenten Rolls-Royce engasjert for å finne ut av årsaken.

Det siste av de to tilfellene skjedde ombord i et Airbus A350-900 fra det amerikanske flyselskapet Delta Air Lines. På en flyvning 21. januar i år til Seoul, klarte en av pilotene å søle drikkevann på midtkonsollen mellom pilotene i cockpiten. Resultatet var at begge motoren stanset helt opp.

Pilotene måtte til slutt nødlande flyet i Fairbanks. Drikkevannet ble sølt over integrated control panel som brukes for oppstart av motorene.

I slutten av november 2019 skjedde den første hendelsen, hvor en av pilotene klarte å søle en kopp med te på den samme typen midtkonsoll. Her også stanset motorene helt opp midt i flyvningen. Denne hendelsen skal ha skjedd hos et annet flyselskap melder FlightGlobal.

Dette flyet måtte pilotene nødlande i Manila.

I etterkant har begge flyene måtte få byttet ut midtkonsollen med tilhørende instrumenter og funksjoner ( integrated control panel samt electronic engine control).

Både Airbus og motorprodusenten skal jobbe fremover med å finne ut hvorfor det å søle vann eller annen type veske fikk motorene til å slå seg helt av. Midtkonsollene fra begge flyene er nå sendt til produsenten som skal teste disse for å finne en mulig årsak.

 

ANNONSE
Forrige artikkelBer 27.000 ansatte ta ut ubetalt fri de neste tre ukene
Neste artikkelPegasus Airlines-fly havarerte i Istanbul – Minst en person er død