9.8 C
Oslo
30/09/20
Hangar.no

Piloter sølte drikke over kontrollpanelet i A350 – Motorene slo seg av – To ganger på to måneder

I to hendelser på litt over to måneder har piloter som fløy Airbus A350 sølt drikkevann over midtkonsollen. I begge tilfeller har dette endt med at flyene har fått full stans på begge motorer.

Nå er både Airbus og motorprosenten Rolls-Royce engasjert for å finne ut av årsaken.

Det siste av de to tilfellene skjedde ombord i et Airbus A350-900 fra det amerikanske flyselskapet Delta Air Lines. På en flyvning 21. januar i år til Seoul, klarte en av pilotene å søle drikkevann på midtkonsollen mellom pilotene i cockpiten. Resultatet var at begge motoren stanset helt opp.

Pilotene måtte til slutt nødlande flyet i Fairbanks. Drikkevannet ble sølt over integrated control panel som brukes for oppstart av motorene.

I slutten av november 2019 skjedde den første hendelsen, hvor en av pilotene klarte å søle en kopp med te på den samme typen midtkonsoll. Her også stanset motorene helt opp midt i flyvningen. Denne hendelsen skal ha skjedd hos et annet flyselskap melder FlightGlobal.

Dette flyet måtte pilotene nødlande i Manila.

I etterkant har begge flyene måtte få byttet ut midtkonsollen med tilhørende instrumenter og funksjoner ( integrated control panel samt electronic engine control).

Både Airbus og motorprodusenten skal jobbe fremover med å finne ut hvorfor det å søle vann eller annen type veske fikk motorene til å slå seg helt av. Midtkonsollene fra begge flyene er nå sendt til produsenten som skal teste disse for å finne en mulig årsak.

 

Andre nyheter

Fokker 50 havarerte i Mogadishu

Hans Olav Nyborg

Passasjer ga beskjed om at motordeksel falt av – Pilotene fortsatte flyturen

Hans Olav Nyborg

Mente det var for varmt i kabinen – Åpnet nødutgangen og gikk ut på vingen

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer