Det australske flyselskapet Qantas er ett av mange selskap som må inngå kompromisser, når både FAA og andre luftfartsmyndigheter nå advarer flyselskap over å fly i luftrommet til Iran. Det er konflikten mellom USA og Iran som kan få konsekvenser for flytrafikken som benytter landet luftrom.

Qantas som i 2018 lanserte sin nye rute mellom Perth og London non-stop, må nå blokkere ut rundt 90 seter på sine Boeing 787 Dreamliner-fly. Dette for å redusere vekten på flyene ettersom selskapet nå må unngå å fly over Iran og Irak, og ta ruten via luftrommet til Afghanistan.

Det betyr en omvei på rundt 50 minutter for selskapet. Normalt har flyet plass til 236 passasjerer.

Selskapet vurderer om det skal legge inn en mellomstans i Singapore for å fylle drivstoff underveis på ruten melder Executive Traveller.

Ruten Qantas flyr mellom Perth og London er basert på en nøye utregnet balanse mellom antall passasjerer og rekkevidden til Boeing 787-9, i forhold til å fly ruten non-stop. Nå med de ekstra 50 minuttebe lagt inn går dette regnskapet ikke opp sier en talsmann for flyselskapet til nettstedet.

Ved på legge inn en stans i Singapore kan selskapet fylle opp alle setene i 787, men dette må avklares med flyplassen og landet de skal mellomlande i først.

Hans Olav Nyborg har stått bak Hangar.no siden år 2000. Nettsiden har tatt for seg nyhetsbildet fra luftfart i både Norden og i det internasjonale markedet. Gjennom de siste 18 årene har fokus for bloggsiden ligget på hendelser og ulykker innen luftfarten. Nyborg har jobbet som journalist og fotograf innen TV, radio og avis siden 1988. E-post: hansolav@hangar.no