Foto: YouTube

Den amerikanske forretningsmannen Brian Hyndman kom inn fra sidelinjen og reddet Rombac 1-11 som ble benyttet av diktatoren Nikolae Ceauşescus på 1980-tallet i Romania.

Som Hangar.no kunne melde i slutten av mai var det auksjonshuset Artmark som på nytt skulle forsøke seg på å auksjonere bort to av BAC-1-11 flyene som myndighetene i landet har hatt stående parkert på en flybase. Flyene ble også forsøkt auksjonert bort for noen år siden uten suksess.

LES OGSÅ: SKAL AUKSJONERE BORT PRESIDENTFLY

YR-BRE er et Rombac 1-11 S500 som ble bygget i Romania på lisens for Republica Socialistă România i april 1986. Flyet ble innredet som et VIP-fly for bruk av presidenten.

Dette flyet var et av flere fly presidenten disponerte. Hovedsakelig ble diktatoren fløyet rundt i Boeing 707-300, YR-ABB, bygget i 1976. YR-BRE som nå skal auksjoneres bort ble benyttet av Ceauşescus på kortere turer, og når medlemmer av hans familie skulle på reise.

Presidentflyet som ble auksjonert bort ble benyttet som presidentfly i årene mellom 1986 og frem til diktatoren ble henrettet i 1989. Sammen med dette flyet står også et annet ROMBAC 1-11-S500, YR-BRI. Et fly som ikke har noen tilknytting til Ceauşescus, dette ble bygget ferdig i Romania tre år etter at presidenten ble henrettet.

Nå er presidentflyet reddet, forretningsmannen betalte 120.000 euro, og har valgt å gi bort flyet til National Museum of the Romanian Aviation. Der skal flyet stilles ut.

Det har kommet kritikk mot myndighetene som kunne ha gitt bort flyet til museet, før det havnet på auksjon. Dette er blitt avvist da det var utgifter som var ønsket å bli dekket i forbindelse med oppbevaringen av flyene.

Presidentflyet har kun fungert som et sekundert fly for diktatoren, og har i stor grad kun fraktet politikere og familie av diktatoren i landet før hans død.

ANNONSE
Forrige artikkel(+) Norse Atlantic henter inn flere Dreamlinere
Neste artikkel(+) Nordisk flyselskap øker flåten med 25 Boeing 737