Foto: TSA

Året 2019 ble registrert med en rekord i antall våpen som ble konfiskert i sikkerhetskontrollene på amerikanske flyplasser siden 2009. Hele 4.432 våpen ble avdekket gjemt i håndbagasjen til reisende. Det er en økning på fem prosent i forhold til 2018.

Av disse våpen som ble beslaglagt var 3.863 av dem ladet og klare for å kunne skytes med.

I følge årsstatistikken fra det amerikanske TSA, blir det i gjennomsnitt funnet 12 våpen om dagen i håndbagasje på amerikanske flyplasser. I løpet av 2019 ble det avdekket våpen i håndbagasjen på 278 av totalt 440 flyplasser som driftes i regi av den amerikanske staten.

SE BILDER NEDERST I SAKEN

Det er fortsatt flyplassen i Atlanta som peker seg ut som den med flest funn av våpen i håndbagasjen. Her ble det i gjennomsnitt avdekket ett våpen om dagen i 2019, melder bloggen til TSA.

Dallas og Denver er også på toppen av listen med henholdsvis 217 og 140 våpen avdekket i fjor.

Granater og eksplosiver

I tillegg til å finne nær 4500 våpen i håndbagasjen, avdekker også sikkerhetspersonell oftere og oftere både håndgranater og eksplosiver av typen C4 i håndbagasjen, som passasjerer skal ha med seg ombord i flyet. Det er også en lang rekke forsøk på å skjule alt fra kniver, patroner, giftanpuller og andre typer slagvåpen.

I sko, inne i en laptop, i klokker, gryter, radioer, mobiltelefoner, passasjerer kan ofte være kreative på å gjemme selv små kniver de ønsker å ta med seg på flyturen, og ombord.

Det ble også i 2019 som i 2018 avdekket samuraisverd som ble forsøkt å tatt med ombord i fly, kastestjerner, macheter og andre typer våpen var også med i funnene.

Det er strenge straffer for å bli avdekket med slike ting i håndbagasjen. I de fleste tilfeller går alarmen i sikkerhetskontrollen og denne stenges ned til funnet er tatt hånd om. Den som har forsøkt å ta med seg våpen kan vente seg fengselsstraff eller svært høye bøter.

Det er også en økning i funn av kopier av våpen, håndgranater og andre typer våpen, som ofte er ment som leker eller bare for å ha utstilt på hylla hjemme, dette slås det ned på like hardt som om det var det virkelige. Derfor advarer TSA mot å kjøpe objekter som ligner på våpen, selv om det bare er en lighter eller spruter vann.

Oversikt fra TSA over funnene i 2019
Andre type våpen som ble avdekket i 2019 (TSA)
Kniver, sverd og macheter er også daglig kost i funnene (TSA)
Noen av gjemmestedene for våpen som ble benyttet av passasjerer som ville lure sikkerhetskontrollen (TSA)

ANNONSE
Forrige artikkelNorwegian med politi-avtale de neste to årene
Neste artikkelIAG klager på avgjørelsen til britiske myndigheter om å redde flyselskapet Flybe