14.2 C
Oslo
24/09/20
Hangar.no
Foto: TSA

Rekord i antall våpenfunn i håndbagasje på amerikanske flyplasser

Året 2019 ble registrert med en rekord i antall våpen som ble konfiskert i sikkerhetskontrollene på amerikanske flyplasser siden 2009. Hele 4.432 våpen ble avdekket gjemt i håndbagasjen til reisende. Det er en økning på fem prosent i forhold til 2018.

Av disse våpen som ble beslaglagt var 3.863 av dem ladet og klare for å kunne skytes med.

I følge årsstatistikken fra det amerikanske TSA, blir det i gjennomsnitt funnet 12 våpen om dagen i håndbagasje på amerikanske flyplasser. I løpet av 2019 ble det avdekket våpen i håndbagasjen på 278 av totalt 440 flyplasser som driftes i regi av den amerikanske staten.

SE BILDER NEDERST I SAKEN

Det er fortsatt flyplassen i Atlanta som peker seg ut som den med flest funn av våpen i håndbagasjen. Her ble det i gjennomsnitt avdekket ett våpen om dagen i 2019, melder bloggen til TSA.

Dallas og Denver er også på toppen av listen med henholdsvis 217 og 140 våpen avdekket i fjor.

Granater og eksplosiver

I tillegg til å finne nær 4500 våpen i håndbagasjen, avdekker også sikkerhetspersonell oftere og oftere både håndgranater og eksplosiver av typen C4 i håndbagasjen, som passasjerer skal ha med seg ombord i flyet. Det er også en lang rekke forsøk på å skjule alt fra kniver, patroner, giftanpuller og andre typer slagvåpen.

I sko, inne i en laptop, i klokker, gryter, radioer, mobiltelefoner, passasjerer kan ofte være kreative på å gjemme selv små kniver de ønsker å ta med seg på flyturen, og ombord.

Det ble også i 2019 som i 2018 avdekket samuraisverd som ble forsøkt å tatt med ombord i fly, kastestjerner, macheter og andre typer våpen var også med i funnene.

Det er strenge straffer for å bli avdekket med slike ting i håndbagasjen. I de fleste tilfeller går alarmen i sikkerhetskontrollen og denne stenges ned til funnet er tatt hånd om. Den som har forsøkt å ta med seg våpen kan vente seg fengselsstraff eller svært høye bøter.

Det er også en økning i funn av kopier av våpen, håndgranater og andre typer våpen, som ofte er ment som leker eller bare for å ha utstilt på hylla hjemme, dette slås det ned på like hardt som om det var det virkelige. Derfor advarer TSA mot å kjøpe objekter som ligner på våpen, selv om det bare er en lighter eller spruter vann.

Oversikt fra TSA over funnene i 2019
Andre type våpen som ble avdekket i 2019 (TSA)
Kniver, sverd og macheter er også daglig kost i funnene (TSA)
Noen av gjemmestedene for våpen som ble benyttet av passasjerer som ville lure sikkerhetskontrollen (TSA)

Andre nyheter

Kjøper 24 Boeing 757-200

Hans Olav Nyborg

Siste: Lufthansa Airbus A380 er historie

Hans Olav Nyborg

Må sette 115 Boeing 737 på bakken som følger av vektproblem

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer