Hangar.no
Foto: Hans O. Nyborg
Norge

Rekordstor eksport av sjømat fra Norge i juli måned

I utgangspunktet er juli måned en av de månedene med lavest eksport av sjømat ut fra Norge, men i år snudde dette helt. Aldri før har så mye av sjømaten blitt eksportert ut av landet, og stadig større andel flys ut fra Oslo Lufthavn. 

I følge Paul T. Aandahl som er Sjømatanalytiker i Norges Sjømatråd økte eksporten med 11 prosent nå i juli måned. 

– Vekst i eksportvolumet av laks i juli, kombinert med fortsatte høye laksepriser, ga rekord i eksportverdien for juli måned, sier Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd. 

Fortsatt er det store mengder sjømat som transporteres ut av landet med landbasert transport, men antallet tonn som sendes med fraktfly øker jevnt og trutt fra Norge. 

Hittil i år har Norge eksportert 1,6 millioner tonn sjømat til en verdi av 55,2 milliarder kroner. Eksportvolumet har økt med 11 prosent eller 160 000 tonn, og verdien har økt med 4 prosent eller 2,2 milliarder kroner fra samme periode i fjor.

LES OGSÅ: KUN 39 PROSENT AV SJØMATEN FLYS UT FRA GARDERMOEN 

Det er norsk laks som er den største eksportandelen, og som ikke bare sendes med dedikerte fraktfly fra Gardermoen, I stort grad fylles de fleste langdistansefly fra flere aktører også opp med laks sammen med annen bagasje. 

Norge eksporterte 88 000 tonn laks for 5,3 milliarder kroner i juli. Det er en volumøkning på 20 prosent eller 15 000 tonn og en verdiøkning på 7 prosent eller 344 millioner kroner fra juli i fjor. Hittil i år har Norge eksportert 572 000 tonn laks for 37,8 milliarder kroner. Volumet har økt med 9 prosent, mens verdien økte med 4 prosent eller 1,4 milliarder kroner fra samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk laks i juli måned var 56,45 kroner per kilo mot 64,11 kroner i juli i fjor. Polen og Frankrike var de største markedene for laks i juli.

Oslo Lufthavn har ikke tall tilgjengelig for året så langt, men i 2017 ble det fløyet 185 000 tonn flyfrakt til og fra Oslo lufthavn. Dette er en vekst på 35 prosent sammenlignet med året før.

Kun 39 prosent av det totale volumet med sjømat gikk med fly ut fra Gardermoen i fjor. Hele 61 prosent ble lastet inn på lastebiler på Gardermoen og kjørt til andre flyplasser i Europa. Oslo Lufthavn jobber derfor stadig med å få på plass flere ruter for Sjømat og et eget senter for håndtering av denne typen frakt.

– Vi ønsker å legge til rette for at mest mulig sjømat kan gå direkte fra Norge og ut i verdensmarkedene. Det er tidsbesparende og gjør at sjømatnæringen får fraktet råvarene sine raskest mulig ut i verden. Direktealternativer for sjømaten fra Oslo lufthavn bidrar også til en reduksjon i antall vogntog som må ut av Norge og ned til sentrale Europa for videre flyforbindelser, sier Martin Langaas, direktør for flyfrakt i Avinor.

I løpet av 2018 kan det komme flere fraktruter på hovedflyplassen, som samtidig vil begrense landbasert transport. 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Ethiopian Airlines øker på Avinor Oslo lufthavn

Hans Olav Nyborg

Transportselskap på Oslo Lufthavn melder oppbud onsdag morgen

Faktisk helt sant: Nordmenn flyr omtrent fire ganger mer innenriks enn svenskene

Hans Olav Nyborg