11.7 C
Oslo
01/10/20
Hangar.no

Reparerte havarert helikopter på 5000 meter høy fjelltopp – ett år etter nødlanding

Det indiske luftforsvaret måtte forlate et av sine HAL Dhruv helikoptre på 5.000 meters høyde, da pilotene måtte nødlande på Siachenbreen. En isbre som ligger øst i fjellkjeden Karakorum i Himalaya, like øst for Line of Control mellom India og Pakistan.

Pilotene ble reddet ned fra fjellet ved hjelp av et annet helikopter, men det de hadde fløyet som fikk tekniske problemer måtte bli stående igjen på isbreen.

Det indiske luftforsvaret hadde et håp om at det kanskje var mulig å reparere helikopteret, men ettersom det ble stående forlatt på breen, var det stor usikkerhet om det ville være mulig å hente det frem fra snøen igjen eller om det var tapt.

I seks måneder ble arbeidet planlagt og flere ganger ble det tatt turen opp for å se til at det havarerte helikopteret ikke var tatt av noe ras.

Byttet ut rotorblader og motor

I løpet av sommermånedene ble både rotorbladene og motoren byttet ut på helikopteret.

Nå i desember har et mannskap som både kunne reparere og fly helikopteret brukt 15 dager på komme seg opp til helikopteret. Ettersom det har vært dårlig vær i området har turen for de som skulle få det ned til basen igjen blitt en tøff oppgave heter det i en pressemelding.

I følge den indiske avisen Financial Express brukt de kun en time etter å ha nådd frem til helikopteret, før det var klart for avgang og kunne flys tilbake til basen. 11 måneder etter nødlandingen er Dhruv-helikopteret tilbake på basen.

Helikoptertypen er i utgangspunktet fransk, men blir bygget på lisens i India. Det kan operere opp til 7000 meters høyde, men det krever nøyaktighet og god planlegging fra de som flyr det. Marginene i 7000 meters høyde er svært små melder det indiske luftforsvaret.

Andre nyheter

Har fløyet samtlige Airbus A380 til USA for lagring i minst tre år

Hans Olav Nyborg

Bloomberg: Legger ned AirAsia i Japan

Hans Olav Nyborg

FAA-direktør skal fly 737 MAX selv neste uke

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer