18-22. mai arrangeres Europas største møteplass for ruteplanleggere i Bergen. – Det vil skape store ringvirkninger for reiselivsnæringen på Vestlandet i tiden som kommer, sier administrerende direktør Stein Over Rolland i Fjord Norge.

– Routes er utvilsomt et fantastisk utstillingsvindu for oss. Ikke bare for Bergen, men for hele Vestlandet. Vi vet at mange utlendinger generelt har fått med seg at verdens flotteste fjorder ligger her, men ellers er kunnskapen lav om hva denne regionen har å by på av opplevelser, næringsliv, spennende byer og bygder, og hvordan vi som bor her lever våre liv omgitt av storslått natur. Jeg tror dette gjelder for ruteutviklere i flyselskapene også, og nå får de førstehånds erfaring om hvilke muligheter denne regionen har, Rolland.

Et resultat av godt samarbeid

Routes Europe gir organisasjoner en effektiv plattform for å diskutere nye markedsmuligheter med Europas ledende flyselskaper, flyplasser og reiselivsorganisasjoner. Konferansen skulle egentlig avholdes i Bergen i 2020, men ble utsatt på grunn av pandemien. Avinor samarbeidet tett med Fjord Norge, Visit Bergen, Bergen Kommune, Grieghallen og Hordaland fylkeskommune for å vinne anbudsrunden. Det var knallhard konkurranse mellom flere Europeiske storbyer, men ifølge Routes Europe leverte Bergen det desidert beste anbudet.

– Avinor leverte et svært overbevisende tilbud for å være vertskap for arrangementet, fullt av fristende ideer som vi tror både regionen og norsk nærings- og reiseliv vil dra nytte av og sette pris på, sa merkevaredirektør Steven Small i Routes Europe etter at nyheten ble kjent. 

Gjør Vestlandet tilgjengelig

I forbindelse med Routes Europe 2022 blir det arrangert en rekke verdifulle pre- og postturer på Vestlandet. Statistikken viser at tidligere vertskapsbyer har hatt en økning i antall nye flyruter med opptil 18 prosent. Med tilgjengelighet som en bærende faktor for økt vekst i reiselivet, vil den totale verdien av Routes 2022 bli langt høyere enn den estimerte verdien av selve arrangementet.

– Norge og Vestlandet står på mange sin “bucket list” som et reisemål man skal besøke en eller annen gang. Når vi har direkte flyruter, vet vi at vi blir langt mer relevant og det blir mye lettere for målgruppene våre å velge oss. Vestlandet har mye av det vi forbrukere ønsker mer av etter pandemien, men det er avgjørende med god tilgjengelighet for å realisere potensialet vårt, sier Rolland.

Han tror ruteutviklerne vil få øynene opp for Vestlandet som en landsdel som jobber sammen for å skape bærekraftig helårsturisme sammen med dem. 

– Aktørene i reiselivet i regionen er fantastiske på relasjonsbygging og salg, og har sammen med Avinor skaffet seg et godt rykte som en regioon som forstår ruteutvikling og som stiller opp. Det tror jeg flyselskapene kommer til å kjenne på her, sier Rolland, som selv skal delta aktivt i konferansen.

Gir mer aktivitet utenom sommermånedene

I dag skjer rundt 50% av alle kommersielle overnattinger på Vestlandet i løpet av de tre sommermånedene. Flere helårsruter til Fjord Norge vil ifølge Rolland bidra til å spre trafikken mer utover året.

– Når vi klarer å spre trafikken vil reiselivsbedriftene øke lønnsomheten og kan ha flere helårsansatte. Det er viktig både for kvaliteten på opplevelsene, verdiskapning og samfunnsutvikling på Vestlandet. Denne utfordringen kan kun løses gjennom å være en region det er lett å komme til – hele året, sier Rolland videre.

I tillegg til de positive følgene for reiselivsnæringen, er det ventet at Routes 2022 også får positive ringvirkninger for andre næringer i regionen.  

ANNONSE
Forrige artikkelRussere kjøper åtte Airbus A330
Neste artikkelKaster seg inn i kampen om å levere motorer