SAS har lyktes med kapitalinnhenting – Air France-KLM blir eier

Foto: NTB

Air France-KLM, den danske staten og to investeringsfond har sammen vunnet en budprosess om å gå inn på eiersiden i SAS. Selskapet tas av børs.

De går inn med 12,9 milliarder svenske kroner. SAS har dermed lyktes med målet om å hente inn minst 9,5 milliarder svenske kroner i frisk kapital.

– Dette er veldig gode nyheter, sier konsernsjef Anko van der Werff på pressekonferansen tirsdag kveld.

Det nye eierskapet fordeler seg slik:

* Air France-KLM: 19,9 prosent

* Den danske staten: 25,8 prosent

* Investeringsfondet Castlelake: 32 prosent

* Investeringsfondet Lind Invest: 8,6 prosent

De siste 13,6 prosentene vil trolig eies av kreditorer som får omgjort utlånt kapital til aksjer.

Tas av børs

– Dette er et viktig skritt fremover i vår transformasjonsplan, sier styreleder Carsten Dilling i SAS.

Som følge av at Air France-KLM blir eier, går flyselskapet ut av Star Alliance. Selskapet tas også av børs, og melder at de 255.000 aksjonærene taper verdiene sine. 23.000 nordmenn eier aksjer i SAS, ifølge E24.

– Dermed forventes det at det ikke er noen verdier igjen for eksisterende aksjonærer i SAS, skriver de i en pressemelding.

Det gjenstår en lang prosess før dette er gjennomført, men det er altså for seint å selge aksjene nå.

Flyselskapet er under konkursbeskyttelse i USA, en såkalt chapter 11-prosess, mens de forsøker å hente ny kapital og slette gjeld.

Ekspert: – Overraskende

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er overrasket over at Air France-KLM går inn på eiersiden.

– Det kom ganske overraskende på meg fordi Air France-KLM er den tredje største luftfartskonstellasjonen i Europa. De er i en annen allianse enn SAS, sier Elnæs til TV 2.

SAS var en av grunnleggerne av flyselskap-samarbeidet Star Alliance, og Elnæs sier det er meget oppsiktsvekkende at de bryter samarbeidet. SAS har særlig samarbeidet mye med Lufthansa. Også United, Turkish Airlines og Air Canada har inngått i Star Alliance-samarbeidet.

På pressekonferansen fikk van der Werff spørsmål om medlemmene i SAS’ Eurobonusprogram skal inn i Aire France-KLMs bonusprogram Flying Blue.

– Når vi går ut av Star Alliance og inn i Sky Team skal vi sørge for å ta godt vare på Eurobonus-medlemmene våre, svarte han, uten å presisere hva overgangen innebærer.

Viktig for danske arbeidsplasser

SAS-sjefen påpeker imidlertid at det er en lang prosess å inngå det nye samarbeidet. Kunder kan derfor fortsatt kjøpe reiser med Star Alliance-flyselskaper med eurobonus-poeng en stund til.

Elnæs påpeker at folk har fått konvertert poeng ved tidligere flyselskap-oppkjøp.

Det amerikanske finanskonsernet Apollo Global var med på budprosessen, men nådde ikke opp.

Fra før eide den danske staten 21,8 prosent av flyselskapet. SAS er svært viktig for Københavns lufthavn Kastrup, som sysselsetter svært mange dansker.

ANNONSE
Forrige artikkelFlyanalytiker tror SAS har lyktes med kapitalinnhentingen
Neste artikkelAir France-KLM vil ha mer av SAS på sikt