SAS og Airbus inngår avtale om utvikling av elektriske og hybride fly

E-Thrust concept

Flyselskapet SAS og flyprodusenten Airbus i Frankrike har inngått en MOU-avtale i dag, hvor begge parter skal jobbe sammen for utvikling av fly som er først og fremst hybrid, men på sikt også elektriske.

Avtalen som er en Memorandum of Understanding (MoU)-avtale, ble undertegnet av Grazia Vittadini, Chief Technology Officer, Airbus og Göran Jansson, Deputy President EVP Strategy & Ventures, Scandinavian Airlines. Avtalen løper fra juni 2019 og til slutten av 2020.

I henhold til intensjonsavtalen vil SAS Scandinavian Airlines og Airbus samarbeide i et felles forskningsprosjekt for å bedre forståelsen av de mulighetene som følger med introduksjonen av hybride og elektriske fly i stor skala.

Prosjektet skal analysere innvirkningene på bakkeinfrastrukturen og de logistiske konsekvensene det får for lading, rekkevidde, ressurser, tid og tilgjengelighet på flyplassene. Samarbeidet inkluderer også en plan for å involvere en leverandør av fornybar energi for å kunne vurdere nullutslipsoperasjoner.

Denne multidisiplinære tilnærmingen fra energi til infrastruktur, sikter mot hele det fullverdige økosystemet for drift av fly for å bedre støtte luftfartsindustriens overgang til bærekraftig energi. Fly er i dag 80 prosent mer drivstoffeffektive per passasjerkilometer enn de var for 50 år siden. Men samtidig er luftfarten estimert doblet over de neste 20 årene og derfor er det et mål for industrien å redusere fotavtrykket på klimaet.

De to partene skal sammen forske og se nærmere på infrastruktur på flyplasser, lading av elektriske fly og tidslinje for utvikling av i første omgang hybride fly, deretter overgang til hel elektriske fly.

Målet med avtalen er å få til en reduksjon i utslipp fra dagens fly på 50 % innen 2050.

ANNONSE
Forrige artikkelTurkish Airlines 777 skadet en vinge på ny flyplass i Istanbul
Neste artikkelSiste Tupolev 134 landet for godt i Russland