Foto: Hans O. Nyborg

Fire pilotforeninger i SAS har meddelt sine medlemmer om at det ikke lengre er aktuelt å gå med på kostnadskutt. Mandag skal alle pilotene ha fått meddelelsen fra SAS Pilot Group under ledelse av Martin Lindgren, melder Dagens Næringsliv.

I følge avisen heter det i brevet at To ganger under pandemien har vi piloter tilbudt SAS tidsbegrensede kriseavtaler som ville ha styrket selskapets økonomi betydelig og sikret at sommerens trafikk kunne ha gått uten innstilte flyvninger. Men SAS har takket nei, og i stedet forlangt vesentlige svekkelser av vilkårene.

Pilotforeningene har nå gitt sine medlemmer beskjed at de forhandlingene som har pågått med arbeidsgiveren siden november hvor målet har vært å få til kostnadskutt og det som blir kalt en kulturell forandring, nå er avsluttet.

Etter varselet går vi inn i en ny fase. Det betyr at prosessen vi har deltatt i siden november i fjor, der vi har forsøkt å bli enige med selskapet om en kulturell forandring og en felles vei fremover basert på tillit, er avsluttet. I en slik prosess kunne vi ha avtalt innsparinger knyttet til SAS Forward, samtidig som pilotene hadde beholdt en trygghet for arbeidet og karriereveier i SAS heter det videre i brevet skriver DN..

SAS Pilot Group skriver i sitt brev at det nå er et ønske om å få hevet lønnen og endre på arbeidsvilkårene, altså å løfte opp ambisjonsnivået i forhandlinger med ledelsen.

I brevet til medlemmene heter det at Kravene som er lagt frem for SAS i denne fasen – det som formelt kalles K-22 (kollektivavtale 2022, red.anm.) – inneholder lønnsøkninger som markedet for øvrig samt forbedringer i arbeidsvilkårene.

ANNONSE
Forrige artikkelBildeserie: Se bildene fra første flytur med A321XLR
Neste artikkelViser frem MAX-familien