Hangar.no
  • Forsiden
  • Norge
  • SE BILDENE: Charter-terminalen på Gardermoen i dag – Her har tiden stått stille siden 1998
Norge Reportasjer

SE BILDENE: Charter-terminalen på Gardermoen i dag – Her har tiden stått stille siden 1998

Da den nye hovedflyplassen på Gardermoen åpnet dørene for snart 20 år siden, i oktober 1998, var det samtidig slutten for charter-terminalens funksjon slik den hadde fungert siden byggingen i 1972. For det var nettopp på begynnelse av 1970-tallet at det hvite bygget som ligger som endel av en ombygd hangar ble åpnet.

Fornebu var hovedflyplass, mens chartertrafikken og de lange USA-rutene måtte nøye seg med Gardermoen som destinasjon. Det er mange som husker charter-terminalen på Gardermoen. I

Chartertrafikken på Oslo Lufthavn Gardermoen på begynnelsen av 1980-tallet.

nesten 20 år fløy en lang rekke med ferieklare nordmenn nettopp fra denne terminalen og til solfylte strender i Spania eller Hellas.

I forbindelse med en reportasje vi holder på med rundt historien til det som i dag er GA-terminalen på Gardermoen, skulle vi avdekke at det bak fasaden og veggene fortsatt står urørt mye av terminalens innside fra 1998. Det er nærmest som om noen har vridd rundt nøkkelen i oktober dette året og forlatt stedet.

Nå brukes terminalen for VIP-flyvninger og er samtidig leid ut til flere selskap som bruker lokaler i bygget til ulike formål. Selv om det er bygget enkelte vegger, og tak og ganger som ikke var der i 1998, ble vi nokså overrasket over å komme opp i terminalens andre etasje å se Taxfree-skiltet fra 1998 lyse mot oss.

SE BILDENE NEDERST I SAKEN

Her er det mye støv, og trolig har det ikke blitt hverken vasket over gulv eller vegger siden på 1990-tallet. Men konturene av terminalen slik den var på slutten av 1990-tallet er helt tydelige.

Mens innsjekkingen var nede i første etasje, det samme med ankomsten, var det i andre etasje at du kunne finne taxfree, loungen til SAS og restaurant baren. Selv om mye av interiøret er borte i dag, så er det ikke vanskelig for de av oss som husker terminalen, og har reist fra denne å kjenne oss igjen.

På diskene i taxfree-butikken ligger kvitteringer med datering i oktober 1998, for kjøp av batterier, film og solkrem. Rulletrappen opp fra første etasje finnes fortsatt her, selv om den nede er bygget inn i en vegg. Speiltaket over det som var baren finnes fortsatt, og loungen til SAS, som kanskje var en av de fineste på en av flyplassen selskapet trafikkerte finnes med det tradisjonelle blå teppet som selskapet benyttet.

 

Litt av det gamle innsjekkingsinteriøret er spart på og brukes i dag for VIP-flyvninger. (Alle foto: Hans O. Nyborg)
I første etasje kan en fortsatt se restene av banken som lå inne i innsjekkingshallen.
Slik så innsjekkingsskrankene ut på 1970-tallet. Foto: SAS
I dag er det litt annen atmosfære i samme innsjekkingshall som på bildet over. Her venter passasjerer som skal fly privatfly og VIP-flyvninger.
Inngangen til passkontrollen, og heissjakten med trappen bak som førte opp mot andre etasje er den samme i dag som den gang.
Her er samme heissjakt som på bildet over – med kø av reisende som skal sjekkes i passkontrollen før utreise. Foto: SAS
Etter passkontrollen lå rulletrappen til andre etasje – den finnes der fortsatt anno 2018.
Bar og restaurantområdet med speiltaket ligger fortsatt i andre etasje tjue år etter at det ble stengt.
På bildet kan en se samme speiltak fra 1990. Foto: SAS
Loungen til SAS med det blå teppet som den gang ble benyttet i alle selskapets lounger.
Taxfree-butikken er nesten bare å vaske ned og åpne på nytt. Skilt, kasser og hyller står fortsatt 20 år etter at det ble stengt.
Siden 1998 har dette prydet gulvet i taxfree-butikken .
Kassene står fortsatt på plass i taxfree-butikken, hyllene også. Her er det nesten bare å vaske ut og fylle opp så er det klart.
Sett fra taxfree-butikken ut mot bar og restaurantområdet
Har du husket å fremkalle feriefilmen? Skilt på veggen
Kanskje behov for å komme raskt til overnatting på Gardermoen?
Ingen svarte denne telefonen da vi var på besøk, men nå ringte heller ikke, det var stumt .
Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Nå skal du kunne gifte deg på Oslo Lufthavn

Faktisk.no: Elektronisk utstyr kan påvirke flyets systemer

Hans Olav Nyborg

United Airlines med 787 til Europa neste sommer