Storbritannia vil legge avgift på flyreiser i tilfelle flyselskap går konkurs

Foto: Hans O. Nyborg

Britiske myndigheter har i dag fremmet et forslag om å legge på en avgift for flyreiser ut fra Storbritannia som vil øke billettprisen med minst 50 pencet. Årsaken til den nye avgiften er de mange konkursene som har rammet flyselskap i landet, senest med BMI og Monarch Airlines i 2017.

Britiske skattebetalere måtte bidra med 60 millioner euro for å hente hjem britiske passasjerer verden over, etter at Monarch Airlines gikk konkurs. Britiske myndigheter måtte i 2017 sette i gang det som til nå er den største hjemtransporten organisert siden 2. verdenskrig i Storbritannia.

Flere politiske partier tok da til ordet for at passasjerer og flyselskap må trå til med å betale en avgift som skal gå til en felles pott, som skal benyttes dersom et flyselskap går konkurs i Storbritannia.

Nå er forslaget klart og sendt ut på høring. Forslaget er en avgift som vil øke dagens flypriser med 50 pence. Med 146 millioner reisende fra britiske flyplasser i 2018 vil en slik avgift bli 73 millioner euro innsamlet i løpet av ett år heter det fra britiske luftfartsmyndigheter CAA.

Britiske flyselskap har protestert mot den nye avgiften og mener at en gjeldene avgift som heter APD – Air Passenger Duty samlet gir en inntekt for britiske myndigheter på 300 millioner euro i året, og denne bør kunne brukes til å frakte hjem passasjerer ved evnetulle konkurser heter det.

Motstanden mot den nye avgiften er stor og flyselskap som easyJet, Flybe, Norwegian UK, Ryanair, Jet2 og Thomas Cook har felles protester mot innføringen av en slik avgift.

ANNONSE
Forrige artikkelNy video viser utbrent Sukhoi på innsiden etter brannen
Neste artikkelFørste ATR i Finnair-farger malt – Slutt på NORRA-merkevaren