Stort beslag på Oslo Lufthavn tirsdag

Foto: Tollvesenet

Tollere på Oslo lufthavn gjorde tirsdag formiddag det største tollbeslaget av tramadol noensinne i Norge. Da tollerne åpnet de fire koffertene til to svenske flypassasjerer, avdekket de nær 184 000 piller.

-Tollbeslaget tyder på at det er et omfattende misbruk av denne typen reseptbelagt legemiddel i Norge og er en bekymringsfull beslagsrekord og samtidig et framvoksende samfunnsproblem. Det er all grunn til å advare mot bruken av dette legemidlet, sier tolldirektør Øystein Børmer.

-Vi vet at det dør flere av sterke smertestillende medikamenter i Norge enn av heroin i Norge i følge tall fra Folkehelseinstituttet i 2016, sier han.

Flere beslag og økt mengde

-Tolletaten ser en betydelig økning i antallet beslag og mengde. Til nå i år er det beslaglagt 560 000 piller med tramadol, mens det i hele 2017 ble beslaglagt nær 300 000 enheter tramadol, sier tolldirektør Øystein Børmer.

De to svenske smuglerne som ble tatt tirsdag hadde startet reisen i Kenya.

– Vi har også tidligere opplevd at de store beslagene av tramadol skjer på reisende med fly fra land i Afrika, opplyser seksjonssjef Tor Fredriksen i tollkontrollen på Oslo lufthavn.

-Dagens beslag er det tredje beslaget av over 100 000 piller tramadol på hovedflyplassen i 2019. De to svenske statsborgerne ble overlevert til politiet etter tollbeslaget, sier Fredriksen.

Tolletaten gjør også mange beslag av mindre mengder tramadol i postforsendelser i tillegg til de store enkelt-beslagene på Oslo lufthavn og Svinesund.

Tramadol er i Norge et reseptpliktig legemiddel med strenge krav til innførsel, men flere europeiske land har klassifisert tramadol som narkotika.

ANNONSE
Forrige artikkelFAA: Funnet feil på landingshjulene til Boeing 787 Dreamliner-flyene
Neste artikkelRyanair hevder å være lavest på CO2 utslipp i luften – Blir satt på plass av miljøforkjemper