Foto: Hans O. Nyborg

Det ble ingen løsning på å finne en redningspakke til reiseselskapet Thomas Cook da fristen gikk ut i natt. Dermed er det tradisjonelle reiseselskapet konkurs.

Over 9000 nordmenn blir rammet av at flyene nå settes på bakken. I tillegg er det totalt over 600.000 reisende som er på ferie med reiseselskapet verden over.

– Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og ulempen det gir kundene våre. Vi har vært nødt til å avvente helt til siste sekund for å se om det var en mulighet å få flyene våre i luften, men har måttet innse at dette nå ikke er mulig. Vi må derfor avbryte alle flyvninger på mandag, sier Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden.

Ving skriver på sine nettsider at selskapets fokus akkurat nå er å ta vare på kundene, og at selskapet regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen, men har foreløpig ikke alle svarene på hvordan Thomas Cook Groups konkurs vil påvirke forretningene her til lands.

Selskapet skriver videre at:

Vings eier Thomas Cook Group søkte konkurs tidlig i dag morges. Da flyselskapet som flyr flertallet av Vinggruppens gjester i Norden eies av Thomas Cook Group, vil reisende på mandag bli berørt av kansellerte flyreiser som et resultat av konkursen.

Thomas Cook Groups innlevering av konkurs er et resultat av at den planlagte rekapitaliseringen mislyktes. Dette betyr at Vinggruppens flyselskap, Thomas Cook Airlines Scandinavia, er forhindret fra å fly. Ledelsen i flyselskapet i Norden har derfor besluttet å avbryte alle flyreiser mandag. Samtidig evalueres all annen flytrafikk, og som et resultat av TC Groups konkurs har Vinggruppens ledelse så langt besluttet å avbryte alle flyreiser fra Norden.

Røtter tilbake til Scanair

Selskapet het en periode Premiair – Foto: Hans O. Nyborg

Dagens Thomas Cook Scandinavia har røtter tilbake til Scanair som ble etablert av SAS i 1961. Selskapet ble senere til Premiair og gikk via Airtours til My Travel Airways i 2002. I 2008 ble så navnet endret til Thomas Cook Scandinavia.

I 2013 slo reiseselskapet sammen sine flyselskap til ett selskap.

31 avganger berørt i Norden

I Norden er det tilsammen 31 avganger som blir berørt av konkursen i Thomas Cook. I følge E24 er det 6000 nordiske reisende som rammes direkte i dag mandag og som enten skulle reise hjem eller på ferie med selskapet.

Totalt er det rundt 9000 nordmenn som er på reise med Thomas Cook på destinasjoner flere steder verden over.

Det er rundt 21.000 ansatte som nå mister jobben i følge Sky News. Britiske myndigheter har i dag satt i gang en av de største redningsoperasjonene hva gjelder å få ferierende landsmenn hjem fra ferie. Totalt skal britene hente hjem 150.000 gjester som er på destinasjoner verden over.

I følge Sky News er dette den største hjemhentingen som er foretatt siden andre verdenskrig i Storbritannia.

Britiske myndigheter har denne gangen forberedt seg på at det kunne bli konkurs, derfor har det på forhånd blitt gjort avtale med seks flyselskap om å fly ut på destinasjonene for å hente hjem reisende.

ANNONSE
Forrige artikkel2019: Har arrestert kaprer fra Uli Derickson-flyet i 1985
Neste artikkelSky News: En million reisende har bestilling hos Thomas Cook