TILBAKEBLIKK: Dette skjedde for 20 år siden i luftfarten – År 2000

Foto: Hans O. Nyborg

Husker du noe av det som skjedde i luftfarten her hjemme og ute i år 2000? Vi har tatt et tilbakeblikk på våre overskrifter fra dette året, for 20 år siden.

STATOIL LANSERER EGET FLY
Når Braathens legger ned ruten mellom Kristiansund og Trondheim ved nyttår, vil oljegiganten Statoil ta over ruten selv. Statoil har leid inn fly som skal betjene ruten fem dager i uken. I en pressemelding skriver Statoil at flyet vil starte i Trondheim om morgenen, og returnere fra Kristiansund på ettermiddagen.

FLERE DØR AV BILLIGBILLETTER
Stadig flere dør som følger av å valgt å fly billig på økonomiklasse, som følger av blodpropp. Ofte er seteradene trange og for personer som ikke pleier å fly mye, kommer det overraskende med blodpropp. Økonomiklasse-syndromet er navnet fenomenet har fått. Årsaken til at 25 personer de siste fem årene har død som følger av blodpropp er at denne har flyttet seg fra å oppstå i beina , for så å flytte seg til lungene eller hjertet. Blant passasjerene har alderen variert fra rundt 45 til 85 årsalderen.

BRITISH AIRWAYS VURDERER Å LÅSE COCKPITEN
Det britiske flyselskapet British Airways vurderer å starte med å låse cockpiten i sine fly. Det skjer etter at en mann forsøkte å skulle styrte et Boeing 747-fly fra selskapet, under en flytur mellom London og Nairobi. Det var 398 personer ombord og mannen som var fra Kenya tok seg inn i cockpiten og ville ta over spakene for å styrte flyet i bakken. Det ble et basketak mellom mannen og pilotene. Til slutt fikk pilotene kontroll på mannen, som viste seg å ha et selvmordsbrev i lommen.

AIRBUS FÅR KLARSIGNAL TIL NY TOETASJES FLY
Den europeiske flyprodusenten Airbus har fått godkjent av sine eiere å kunne bygge det som blir verdens største passasjerfly. Airbus A3XX skal bli en utfordrer til den amerikanske flyprodusenten Boeings 747. Den nye flytypen skal bygges med to fulle etasjer og kan ta opptil 550 passasjerer i den første utgaven av dette flyet. Den amerikanske presidenten Bill Clinton truer Europa og EU med handelskrig dersom Airbus får økonomisk lån til å starte byggingen av flyet. EU er med og låner produsenten 100 milliarder kroner for oppstart av produksjonen.

AEROFLOT BESTILLER EUROPEISKE FLY
Det russiske flyselskapet Aeroflot har trosset russiske myndigheter og inngår nå en avtale med Airbus om kjøp av 30 Airbus i A320-familien. For å få avtalen godkjent i hjemlandet har Aeroflot fått lovnad om at russiske produsenten av flydeler skal få bidra i byggingen av kjempeflyet Airbus A3XX når dette skal produseres. I utgangspunktet var ønsket fra russiske myndigheter at selskapet kjøpte russiske fly, ikke europeiske.

AIRBUS VIL LANSERE OPPFØLGER TIL CONCORDEN
Den europeiske flyprodusenten Airbus arbeider med å finne et fly som skal kunne erstatte Concorde-flyene som nå er satt på bakken. I følge produsenten skal ett nytt slikt fly kunne ta 250 passasjerer, og kunne fly dobbelt så raskt som dagens Concorde-fly.

SAS BESTILLER NYE FLY
Flyselskapet SAS har valgt å utnytte en eksisterende opsjon og bestiller tre nye Boeing 737 fra produsenten Boeing. Flyene skal leveres i 2002.

RØKKE FIKK LEVERT SITT NYE BOEING 737 LUKSUSFLY PÅ GARDERMOEN
Kjell Inge Røkke og hans selskap fikk denne uken levert ett splitter nytt Boeing 737 BBJ-fly på Gardermoen. Flyet er parkert i hangar 2 på Gardermoen og har en prislapp på over en halv milliard kroner. Dette flyet er ett av totalt 17 slike privateide Boeing 737 som er levert fra Boeing.

ANNONSE
Forrige artikkelJumbojet kolliderte med søppelkasse på rullebane
Neste artikkelNorwegian leverer tilbake slots på London-flyplass