Torsdag og fredag er de travleste dagene for norske luthavner

Fulle flyplasser, stressede familiefedre og mye som ikke skal glemmes. Reiselivsekspert Odd Roar Lange ber folk ta det med ro når de skal hjem til jul med fly.

– Noen vil nok tenke at det er fredag som er den travleste utfartsdagen, men sannsynligvis er det torsdag. Det er mange som tar seg en ekstra fridag når julaften havner på en søndag. Samtidig er det flere som tenker at alle reiser fredag, og da får det den motsatte effekten, sier Odd Roar Lange til NTB.

Lange, også kjent som «The Travel Inspector», tror det er mest å tenke på for dem som skal reise med fly i jula.

– De må nok planlegge litt ekstra. Selv prøver jeg å ha med det aller viktigste i håndbagasjen.

Pakker det viktigste i håndbagasjen

Han minner om at det kun er tillatt å ta med seg 8 kilo i håndbagasjen.

– Jeg tar med meg det som jeg har bruk for personlig, som for eksempel toalettsaker, medisiner og dressen. Skulle bagasjen bli forsinket, får gavene heller komme litt på etterskudd. Jeg synes det ser litt dumt å sitte der i dongeribukse og T-skjorte på julaften, sier Lange.

Samtidig kommer reiselivseksperten med et godt råd til en ting som det kan være lurt å ha i den innsjekkede bagasjen.

– Jeg kjøper alltid inn litt bobleplast som jeg har i bagasjen. Det veier ingenting og kan være kjekt å ha om man får gaver som ikke tåler så mye.

Regner med over 70.000 reisende på Gardermoen torsdag

Ifølge tall fra Avinor forventes det 73.000 passasjerer på Oslo lufthavn torsdag, mens det vil være 69.000 passasjerer på hovedflyplassen fredag.

På Flesland i Bergen, Værnes utenfor Trondheim og Sola utenfor Stavanger vil det være over 10.000 passasjerer disse dagene.

– Vi vil gi folk den beste starten på juleferien vi kan. Vi er godt bemannet og er klare for årets siste store utfart som i år kommer tett opp mot julaften, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby i en pressemelding.

Ingen «Love Actually»

Ekspert Lange beregner også god tid når han skal fly. I utgangspunktet er han på flyplassen dobbelt så tidlig som det flyselskapene anbefaler.

– Da kan jeg slappe av og smile mens andre løper stressende forbi. I jula tar det dessuten alltid litt lengre tid.

Erfaringen har også fortalt ham at stemningen på norske flyplasser i jula sjelden er så koselig som i flyplasscenen fra juleklassikeren «Love Actually».

– Folk er stresset. Særlig menn. De skal ta regien over hele familien, sier Lange.

Han ber derfor julereisende nordmenn om å ta det mer med ro.

– Jeg sier som Harald Rønneberg. Det er begrenset hvor dritt det kan gå. Med det været vi har i Norge, så er det stor sannsynlighet for at det blir forsinkelser. Det er ingens feil.

(©NTB)

ANNONSE
Forrige artikkelFløy ut strandet Boeing 777 fra flyplass i Ukraina
Neste artikkelSAS-regning for rådgivere nærmer seg milliarden