2.1 C
Oslo
21/01/21
Hangar.no
Foto: HARS

Travolta må utsette siste flyvning med unik Boeing 707 – Skulle doneres til museum

Skuespiller og pilot John Travolta, kjent fra filmer som Grease og Saturday Night Fever, har måtte utsette det som skulle bli de siste flyturen meddet unike Boeing 707-flyet som stjernen har fløyet i flere år nå.

Meningen var at Travolta skulle gjennomføre en siste flytur fra USA ti Australia med det over 50 år gamle flyet. VH-EBM ble bygget hos Boeing i 1964 og var det siste av 13 slike fly som ble bestilt at det australske flyselskapet Qantas.

Det spesielle med dette flyet er at Boeing kun bygde denne modellen for Qantas, ingen andre selskap. Flyet har betegnelsen Boeing 707-138B og hadde helt spesielle egenskaper og konfigurasjon som ble krevd av flyselskapet «down under». Flyet hadde lengre flytid enn det flyene til Pan Am og American Airlines hadde, og flykroppen var kortere enn de tradisjonelle 707.

Flyet har gjennom årene etter at det forlot Qantas på 1970-tallet operert for en lang rekke flyselskap før det i 1998 ble kjøpt av skuespiller John Travolta. Travolta valgte å utdanne seg som pilot allerede som 23 åring og har fløyet en lang rekke fly opp gjennom årene. 707-flyet ble kjøpt for å restaurere det tilbake til slik det tok seg ut i glansdagene da det opererte for Qantas. I løpet av årene har blant annet sanger Frank Sinatra hatt som sitt privatfly.

I 2011 ble flyet midlertidig dekorert i fargene til Pan Am for produksjon av TV-serien med samme navn. I 2017 bestemte Travolta seg for å donere flyet til HASR-musette i Australia (Historical Aircraft Restoration Society).

Nå skulle Travolta fly dette flyet til Australia i forbindelse med en ny turne han skal på, og flyet skulle overleveres offisielt etter landing i Australia. Planene har nå måtte endres ettersom flyet har hatt behov for å gjennomgå større vedlikehold som har en prislapp på rundt to millioner dollar. I følge Daily Mail skal flyet ha stått lenge på bakken siden det sist ble benyttet og derav er det meldt seg et stort behov for vedlikehold.

Nå er et større team med mekanikere og pensjonister i USA i full gang med å forsøke å få flyet flygedyktig slik at det en eller annen gang i 2020 kan flys til Australia og inngå i den historiske samlingen med fly som befinner seg i museet.

Travolta skal på den planlagte turneen men det blir denne gangen uten sin 707, som må vente med å ta turen tilbake til hjemlandet.

Andre nyheter

Kvinne døde etter å ha satt en kjøttbit i halsen ombord på fly fra Australia

Redaksjonen

Gransker ledelse i PIA etter at fly ble konfiskert i Malaysia

Redaksjonen

Fikk beslaglagt Boeing 777 før avgang fra Malaysia

Redaksjonen

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer