Hangar.no
Foto: Emirates
Internasjonalt

Tror fremtidens passasjerfly kommer uten vinduer i kabinen

I en ikke så alt for fjern fremtid vil trolig passasjerfly kommer uten fysiske vinduer i kabinen. For passasjerene på innsiden er det laser-projektorer som prosjekter vinduer på kabinveggen, ved hjelp av fiberoptiske kameraer på utsiden av flyet.

Hvorfor skal en fjerne vinduene i et passasjerfly? Direktøren i flyselskapet Emirates, Tim Clark,  er klar på at det er noe som både sparer vekt, som igjen betyr mindre bruk av drivstoff og raskere fly.

Emirates har allerede en slik løsning i flere av sine nye Boeing 777, der suiter midt i flyet, får vinduer som viser hva som er på utsiden, ved hjelp av denne teknologien. Bildene fra kameraene skal i følge Clark være så gode at de nesten er som å stå utenfor flyet å se det med egen øyne, ikke gjennom et litt grått vindu.

-Det du får ved å ta bort vinduene er et flyskrog som ikke har store strukturelle svakheter på grunn av vinduer. Flyet blir lettere, kan fly raskere og høyere opp. I tillegg sparer vi som flyselskap store beløp i drivstoffkostander, sier Tim Clark til BBC.

Flyprodusentene er ikke fremmed for ideen til Emirates. En sikkerhetsekspert i Boeing sier til BBC at det ikke er noe i veien for at vinduene kan fjernes, men at dagens krav til at kabinbesetningen må kunne se ut av vinduer ved en nødsituasjon, er noe som må løses hvis vinduene skal fjernes helt.

En ide kan være å beholde ett vindu på hver side av flyet foran og bak.

En annen side er hvordan passasjerene vil reagere på at vinduene forsvinner, og at det de ser på veggen i kabinen er et bilde fra en projektor. Dette er studier som må igangsettes i følge Boeings ekspert.

 

 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

easyJet med rekordantall reisende på ett døgn

Emirates og Etihad i samtaler om å bli ett selskap – Blir verdens største

Krever privatfly utlevert fra Singapore etter finansskandale i Malaysia