Hangar.no
Foto: Boeing
Flyindustri

Trumps nei til Iran-avtale låser døren for flysalg hos Boeing og Airbus

For den amerikanske flyprodusenten Boeing og den europeiske produsenten Airbus del, er nattens tale fra den amerikanske president Donald Trump dårlige nyheter.

Selv om Trump er opptatt av å ivareta amerikanske arbeidsplasser, betyr nei til atomavtalen med Iran at Boeing nå får låst døren inn mot det iranske luftfartsmarkedet. Etter at både Boeing og Airbus fikk åpnet døren for salg av vestlige fly til Iran i 2017, har det som skulle bli historiske antall fly som skulle selges til Iran, nå møtt veggen og blir ikke noe av.

Trump sørget med sin fratredelse av atomavtalen med Iran, og også samtidig sørge for at flyprodusentene går glipp av milliarder i flysalg. I tillegg går flyselskapene i Iran glipp av muligheten for å kunne kjøpe helt nye vestlige fly til å erstatte en nærmest museumslignede flyflåte.

Det var i 2016 at Obama-administrasjonen la til rette for at flyprodusentene kunne selge sine fly til Iran. Airbus har så langt levert tre fly, mens ATR har levert seks fly. Boeing har så langt ikke levert et eneste fly. Produsenten valgte å dempe aktivitetene rundt Iran og kjøp av fly når Donald Trump ble president.

Nå stenges trolig dørene for slike salg. Boeing sier til Bloomberg at produsenten vil følge det amerikanske myndigheter anbefaler, mens Airbus sier de vil måtte undersøke konsekvenser av at atomavtalen nå skrotes.

 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Heathrow: Første flyselskap med hybridelektrisk-fly får ett års landingsavgifter gratis

Kuwait Airways blir ny kunde for Airbus A330neo

Første Dreamliner til Air Tahiti Nui levert