Tyrkia: Advarer russiske flyselskap – Vil trolig ikke utføre bakketjenester

Foto: Aeroflot

Det tyrkiske bakkselskapet Havaş har sendt et brev til de største russiske flyselskapene der det nå advares om at det vurderes å innføre stans i alle bakketjenester på amerikanskproduserte fly av typen Boeing, og at dette kan også bli gjeldene for europeiskproduserte Airbus-fly.

Til avisen HaberTurk sier selskapet at de i første omgang har bedt russiske flyselskap om å planlegge flyvninger til tyrkiske flyplasser med fly som er produsert med mindre enn 25 prosent amerikansk teknologi. Brevet kommer som følger av at det tyrkiske bakkselskapet ønsker å rette seg etter eksportkontrollen i USA, som forbyr bruken av amerikanske produserte fly, eller fly med overvekt av teknologi produsert i USA å operere fra Russland til andre land.

Brevet fra bakkeselskapet i Tyrkia ble sendt 31. januar i år og hadde tittelen «Mulige restriksjoner på Boeing-fly». Dette ble trolig sendt i forbindelse med at USA og Tyrkia har pågående samtaler om at landet retter seg etter de amerikanske sanksjonene som er innført mot bruker av Boeing-fly fra Russland.

Havaş sier til avisen at den tyrkiske luftfartsindustrien har mottatt brev med advarsel fra det amerikanske handelsdepartementet. Der fremgår det at tyrkiske selskap som hjelper russiske flyselskap på en eller annen måte kan bli omfattet av den amerikanske eksportkontrollen og bli utestengt fra kjøp av fly, deler og tjenester fra USA.

I brevet bakkeselskapet har sendt til russiske flyselskap heter det at “I denne sammenhengen gjennomfører vi en due diligence-prosess for å identifisere risikoer og konsekvenser for vår virksomhet og interessenter. Som et resultat kan det hende at vi ikke kan yte bakketjenster for noen eller alle flyvningene dere måtte gjennomføre til Tyrkia”.

Bakkeselskapet Havaş har ved siden av å be russiske flyselskap vurdere stopp av bruken av Boeing-fly, også rådet hviterussiske flyselskaper om det samme, og har lagt ved en liste over flyselskapene i de to lands fly som inneholder mindre enn 25 prosent amerikansk teknologi og rådet dem til å planlegge sine flyvninger med disse flyene.

Havaş, Tyrkias største leverandør av flyplasstjenester, opererer i Tyrkias største byer som Istanbul, Ankara, Izmir og Adana.

Selskapene som har mottatt brevet fra bakkeselskapet er Aeroflot, Rossiya Airlines, S7 Airlines, Utair Airlines, Red Wings Airlines, Nordwind Airlines, Yamal og Belavia.

Hviterussiske Belavia har åtte Boeing 737 i flåten, ellers har det Embraer E175 og 195. Aeroflot 173 fly i flåten hvor rundt 60 fly er Boeing, resten er Airbus-fly i tillegg til enkelte Sukhoi Superjet SSJ100.

Selskapet Nordwind Airlines opererer 11 Boeing 737 og fem Boeing 777 i tillegg til Airbus-fly. Red Wings opererer Tupolev 204 i tillegg til Sukhoi Superjet og Boeing 777.

ANNONSE
Forrige artikkelFikk klarering til å lande på rullebane som var opptatt
Neste artikkelDisse Flyr-flyene har forlatt Norge