Storflyplassen i Istanbul i Tyrkia er i ferd med å få på plass et system som tillater at det kan skje tre flybevegelser samtidig på rullebanene, fly kan både ta av og lande i tre forskjellige retninger samtidig.

Dette blir i følge flyplassen den første flyplassen i Europa som kan ha trippel avgang eller landinger samtidig.

I følge en pressemelding fra flyplassen heter det at Triple RWY Operations TRO-prosjektet har blitt planlagt siden 2022. En stor øvelse hvor dette skal testes ut i praksis skal starte i løpet av mars måned. Videre skal systemet settes i sving som et prøveprosjekt ut 2024.

Per i dag er det i stor grad flyplasser i USA som har denne typen systemer fungerende og i bruk. Den nye Istanbul flyplass åpnet i 2018 og kan håndtere 90 millioner passasjerer per nå, mens målet er innen få år å kunne nå 200 millioner passasjerer årlig.

Alle fasene av utbyggingen av den nye flyplassen skal være ferdige til 2028. I 2023 var antallet passasjerer på 76 millioner, mens det i 2019 som var siste normale år før pandemien var 56 millioner passasjerer.

I løpet av 2024 tror ledelsen ved flyplassen at antallet kommer opp i 85 millioner og kapasiteten på 90 millioner blir sprengt i løpet av 2025.

Istanbul har i dag 1375 flybevegelser per dag i følge tall fra Eurocontrol. Turkish Airlines har rundt 84 prosent markedsandel på flyplassen., og over 100 flyselskap har ruter til og fra storflyplassen.

ANNONSE

Legg inn kommentar:

Skriv din kommentar
Ditt navn:

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.