Hangar.no
Foto: Hans O. Nyborg
Flyprodusenter

Tyske skattebetalere kan tape stort på nedleggelse av A380 produksjonen

Tyske skattebetalere er den store taperen når Airbus legger ned produksjonen av kjempeflyene Airbus A380. Rundt 600 millioner euro står igjen på lånet Tyskland har bidratt med til produksjon og utvikling av flytypen.

Når Airbus legger ned produksjonen vil det få store konsekvenser for Tyskland som har garantert for lånet med tyske skattebetaleres penger. Fra 2021 blir hele produksjonen av A380 lagt ned, og Airbus er av den oppfatning at produsenten ikke behøver å betale tilbake resten av lånet i henhold til sine avtaler med landene som inngår i Airbus-produksjonen.

I henhold til avtalen skal Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Spania ta sin del av risikoen da A380 ble utviklet og produksjonen startet. Dermed sitter trolig Tyskland igjen med hele regningen på 600 millioner euro som sin del av tapet etter prosjektet som nå legges ned.

Airbus fikk i 2002 et lån fra Tyskland på 942 millioner euro for å utvikle og produsere Airbus A380, med en avtale på 30 år for å betale tilbake. Nå etter 19 år må det hele tas med tap. Kun en tredjedel er tilbakebetalt fra produsenten melder Reuters.

Andre nyheter

Boeing ferdig med testen av ny 737MAX software

Jan-Kåre Folstad

737 MAX-flyene kan først bli godkjent globalt langt ut på høsten 2019

Hans Olav Nyborg

Airbus og Boeing kansellerer Jet Airways flybestillinger

Hans Olav Nyborg