Hangar.no
Foto: Skjermdump
  • Forsiden
  • Norge
  • Unik film viser oppstarten av kortbanenettet med Widerøe i 1968
Norge

Unik film viser oppstarten av kortbanenettet med Widerøe i 1968

I årene 1968 til 1977 fullførte Norge utbyggingen av kortbanenettet. Det første som kom på plass var stedene langs kysten mellom Trondheim og Bodø.

Bakgrunnen for disse kortbaneflyplassene var ikke bare at folk skulle få flytransporten nærmere seg, men det var dengang Postverkets stor mål om at all postforsendelse skulle nå frem dagen etter innlevering.

Skjermdum

Før 1968 kunne et brev fra Oslo til steder i Lofoten ta mellom tre og fire dager, noen ganger lengre tid.

På den første ruten mellom Trondheim – Namsos – Brønnøysund – Sandnessjøen – Mo i Rana og til Bodø, kunne Widerøe som operatør sette inn en Twin Otter fra 1. juni 1968.

Twin Otteren var perfekt for oppdraget, flytypen trengte bare 400 meters bane ved start og landing. Dårlig vær, sommer og vinter var heller ingen hindring. Postverket uttrykte allerede i 1969 stor tilfredshet over det arbeidet Twin Otterene og Widerøe utførte med å få frem  posten til folket.

Regulariteten ble etter 12 måneders drift på hele 98 prosent på Helgelandskysten. Det var langt

Foto: Skjermdump

bedre enn både flyselskapet, Staten og Postverket hadde sett for seg. I dokumenter før oppstarten var regulariteten beregnet til å kunne bli med en topp på 89 prosent.

Vi har i samarbeide med Norges Postmuseum fått tilgang til en rekke historiske og unike filmer som Postverket laget i forbindelse med lanseringen av forskjellige postruter med fly. Filmene er digitaliserte og bearbeidet av Hangar.no for å gi en optimal visuell opplevelse. Flere av filmene har i utgangspunktet vært noe uskarpe og svært mørke i bildet men her er det nå gjort en digitaliseringsprosess som har gitt bedre bilder.

Her kan du se den andre filmen i serien:

MED LUFT UNDER VINGENE (1968) RETTIGHET: NORSK POSTMUSEEUM, LILLEHAMMER

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Krever at SAS endrer vilkårene til ny tjeneste

Ansatte på Oslo Lufthavn kan måtte betale 10.000 for å parkere

Hans Olav Nyborg

Skal fly 50 tonn laks fra Evenes i uken – Vil unngå lastebiler til Oslo

Hans Olav Nyborg