Foto: Hans O. Nyborg

Det amerikanske luftforsvaret har stanset leveransene av nye Boeing 767 tankfly fra Boeing i Seattle. Flyene som går under betegnelsen KC-46 har såvidt blitt startet å leveres til USAF, men nå blir det full stans i denne prosessen.

Årsaken er det som på fagspråket kalles Foreign Object Debris, eller FOD. Militært personell som vedlikeholder flyene og piloter som flyr disse har funnet alt fra verktøy til kabelruller og flydeler spredt rundt i flyene etter at de er levert til Forsvaret.

Den 20. februar i år stanset derfor Defense Contract Management Agency alle leveransene som er på gang fra Boeing til Forsvaret. Boeing har fått beskjed om å sørge for å rydde ut av fly som etter planen skal leveres fremover, og produsenten må komme opp med en plan for å unngå at det blir glemt igjen verktøy og flydeler inne i flyene når de er ferdige i produksjonen.

En lang rekke av flyene har blitt modifisert og bygd om på fabrikken til Boeing ved Everett i Seattle. Etter at flyene kommer ut av prduksjonshallen for 767 fly, har de blitt lagret på flere steder rundt om i området der de har blitt gjort ferdig av autorisert personell med hensyn til installasjoner av militært utstyr ombord.

Foto: Boeing

Boeing sendte forrige uke ut en felles e-post til sine ansatte hvor det ble gjort oppmerksom på at det i det første flyet av denne typen som ble levert nytt til USAF i januar, ble funnet åtte gjenglemte verktøy av forskjellige typer inne i flyskroget. Det var i forbindelse med at flyene ble parkert i sørenden av Paine Field på Everett og overlevert til Forsvaret at inspeksjoner avslørte alt som var gjenglemt.

I to av flyene som allerede er levert til USAF og i operasjon er det funnet ytterligere verktøy som er gjenglemt står det i notatet Boeing har sendt ut til ansatte.

Boeing har overlevert seks nye tankfly til USAF så langt, av totalt 179 nye fly. Leveransene som først kom i gang nå i 2019 er flere år på overtid med utsettelser på grunn av problemer med konfigurasjonen av flyene.

Flyene som allerede er levert er enda ikke helt ferdige og skal tilbake til Boeing for å bygges ferdige i løpet av ett års tid. Etter planen skulle Boeing overlevere ett nytt tankfly denne uken, det er nå utsatt på ubestemt tid.

ANNONSE
Forrige artikkelBoeing: Ingen grunn til å sette MAX-flyene på bakken
Neste artikkelLandemerke ved flymuseum i Paris ødelagt av storm