8.4 C
Oslo
26/09/20
Hangar.no
Foto: Airbus

Vant pris for forslag om trådløse og batteriløse knapper i flykabinen

Studenter ved et universitet i Nederland har vunnet en konseptkonkurranse satt i gang av flyprodusenten Airbus. Konkurransen som går under navnet Fly Your Ideas, går ut på at teknologistudenter over hele Europa konkurrerer i å komme opp med nye ideer til å gjøre dagens fly mer miljøvennlige og få frem bedre tekniske løsninger.

Helt til topps i konkurransen kom Team Zero Heroes fra Delft University of Technology i Nederland. Konseptet studentene hadde kommet opp med er å bytte ut løsningene som de fleste passasjerfly har i dag når det gjelder knapper i panelet over hvert passasjersete.

Studentene har lansert et konsept der dagens knapper byttes ut med et trådløst og batteriløst system. Dagens knapper er koblet opp mot både batteripakker og lange kabler som gjør at passasjerene skal kunne trykke på knappen for lys eller tilkalle kabinbesetningen.

Studentene har vist en mulighet for at knappene kan være trådløse, noe som reduserer både vekten på flyet når kablene fjernes og en potensiell mulig brannårsak i batteripakker som er i dagens fly skriver Airbus i en pressemelding.

Slik ser som regel tilkoblingene over panelet ut i dagens fly – Airbus

Systemet studentene har kommet opp med reduserer vekten betydelig på flyet i forhold til all kablingen som blir borte, det reduserer også vedlikeholdsbehovet og det er enklere å betjene.

Teknologien som ligger i de små trådløse enhetene som studentene har utviklet, kan også benyttes til flere formål i en flykabin. De små trådløse sendere kan monteres på hvert flysete, slik at kabinbesetningen gjennom en skjerm fremme i kabinen raskt kan få oversikt over hvem av passasjerene som ikke har rettet opp stolryggen, tatt på seg setebeltet og om en av lokkene til en av bagasjehyllene står open eller bli åpnet.

Med førsteplassen i konkurransen til Airbus følger det 25.000 euro til det vinnende laget. Airbus skal nå ta med seg ideene og sammen med studentene se på om konseptet kan benyttes i flyproduksjonen.

Se video av konseptet her:

Andre nyheter

Skal kvitte seg med flere Dreamlinere

Hans Olav Nyborg

Berlin Schönefeld bytter navn

Hans Olav Nyborg

Nå kan du få cashpoint når du handler kryptovaluta

Jan-Kåre Folstad

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer