FOTO: NHO

NHO og NHO Luftfart varsler i dag gjennom en pressemelding lockout i konflikten med flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). I følge pressemeldingen trer lockouten i kraft natt til søndag 26.juni, noe som betyr at flyteknikere som ikke allerede er i streik kan gå på jobb.

– Lockout er et virkemiddel vi svært sjeldent benytter. Men NHO er nødt til å svare når et lite, frittstående forbund har fremmet et ekstremt lønnskrav, langt utover det man har blitt enig med andre yrkesgrupper om, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

NHO Luftfart skriver at streiken som nå pågår rammer mange pendlere og mange reisende ved inngangen til ferien, og når det nå innføres lockout vil ikke det påvirke flytrafikken før 26. juni.

– I en konflikt er lockout det eneste virkemiddelet arbeidsgivere har, og vi gjør dette for å få flyteknikerne tilbake til forhandlingsbordet. Når flyteknikerne har så urealistiske krav, mener vi det er riktig at alle medlemmene til NFO er en del av konflikten, sier Almlid.

NHO skriver at rammen for årets lønnsoppgjør er 3,7 prosent noe som ligger rundt normen for alle yrkesgrupper. Flyteknikerne ber om en lønnsøkning på 17 prosent som arbeidsgiversiden mener er langt over det de fleste ber om. I følge pressemeldingen har NHO et ansvar for å følge lønnsrammen og for at den norske frontfagsmodellen bevares.

– Streiken blant flyteknikerne kommer på et svært krevende tidspunkt i norsk økonomi og i flybransjen. Dette er en bransje som har vært svært hardt rammet av pandemi og krig i Europa, og streik er det siste den trenger. Streiken rammer i tillegg både reisende og norske bedrifter, sier Almlid.

NHO og NHO Luftfart har vært klare på at det ikke er aktuelt å gi 17 prosent mer i lønn til alle. Det vil sette arbeidsplasser i fare, føre til galopperende priser, stort press på renten og knekke norsk økonomi. Dette er ikke landet tjent med heter det i meldingen

– NHO er for et organisert arbeidsliv med sterke fagforeninger og med ansvarlig organisasjoner. Derfor er vi nødt til å reagere når et frittstående forbund fremsetter krav som til de grader undergraver modellen for lønnsdannelse, sier Almlid.

Ytterligere 39 flyteknikere er varslet å bli tatt ut i streik fra førstkommende lørdag.

ANNONSE
Forrige artikkelDanske flymekanikere varsler streik
Neste artikkelVurderer å hente tilbake Airbus A380