SAS-streik et faktum

Foto: Hans O. Nyborg

Klokken 12.21 kom direktør for SAS Anko van der Werff ut fra forhandlingslokalene i Stockholm og kunngjorde at det var brudd og dermed konflikt med pilotene som nå går ut i streik.

-Hvordan skal en streik på starten av sommerens absolutte høysesong hjelpe flyselskapet videre sa en skuffet og oppgitt van der Werff.

Pilotforeningene og SAS-ledelsen møtte mandag morgen for å bli enige, men i følge direktøren for SAS var det helt umulig å mæte kravene fra pilotene.

– Det er også dårlige nyheter for selskapet, for det er mange i selskapet som ikke ønsker å streike, som ønsker å ta vare på kundene våre, sier van der Werff.

SAS blir dermed rammet av pilotstreik fra og med i dag.

-Dette er en meget alvorlig situasjon i SAS. Vi har inngått en avtale om at pilotene at de nå flyr til hjemmebasen før de går ut i streik sier SAS-forhandlingsleder Marianne Hærnes til pressen.

I følge Hærnes var partene som langt fra hverandre, og ikke nær en løsning slik pilotforeningen ga et inntrykk av søndag. Forhandlingene skal ha pågått helt frem til 11.59 i følge forhandlingslederen.

Hundrevis av passasjerer vil bli rammet med fly som ikke går de neste dagene.

– Det er en dårlig dag for pilotene og en skikkelig dårlig dag for SAS. Forhåpentligvis blir partene klokere, for pengene har allerede rent ut av kassen til SAS, og de vil renne enda mer ut neste gang når flyene står parkert. Det må de finne ut av, ellers er SAS på vei direkte mot konkurs hvis de ikke kan bli enige, sier leder for aksjeanalyse i Sydbank, Jacob Pedersen, til DR Nyheter.

-SAS vil ikke ha noen enighet, selskapet ønsket heller streik. Vi beklager veldig at våre passasjerer blir rammet av denne streiken. Vi hadde håpet at ledelsen ville møte oss på noen av kravene våre. Dette handler om hvordan SAS har behandlet sine ansatte de siste årene. Når det gjelder forhandlingene fra i går til i dag så endret de seg drastisk, sier Martin Lindgren som er forhandlingsleder for SPG.

-Vi har tilbudt SAS de samme vilkår som det pilotene i Norwegian og Ryanir har med sine arbeidsgivere, men dette har ikke flyselskapet SAS vært interessert i og sier det er for dyrt for selskapet, sier Roger Klokset, leder for Norske SAS-flygeres forening etter bruddet i dag.

Journalister står flokket rundt lokalene i Stockholm der meklingen mellom pilotene og ledelsen i SAS foregår. Klokken 12.00 var det enda ikke noe nytt fra innsiden, selv om fristen var utløpt.

Vi følger saken og oppdaterer så fort det er noe nytt.

Saken oppdateres!

ANNONSE
Forrige artikkelKan bli tvunget til å selge flyet
Neste artikkelAvinors nettsider nede