Vestlige land tar Iran til FN-domstol etter nedskyting av passasjerfly i 2020

Foto: Hans O. Nyborg

Canada, Storbritannia, Sverige og Ukraina tar Iran til Den internasjonale domstolen (ICJ) etter at Iran skjøt ned et ukrainsk passasjerfly i 2020.

De fire landene ønsker å holde Iran ansvarlig for hendelsen og går derfor til sak i FNs øverste juridiske organ ICJ.

Flight PS752 fra Ukraine International Airlines ble skutt ned av to iranske missiler tidlig om morgenen 8. januar 2020, like etter at flyet hadde tatt av fra Teheran. Det var på vei til Ukrainas hovedstad Kyiv, der mange av passasjerene skulle videre med fly til Canada.

Alle 176 personer om bord døde. De fleste kom fra Canada, Storbritannia, Sverige og Ukraina.

De fire landene har forsøkt å komme til enighet med Iran utenfor domstolene, men fristen for å komme i havn med en avtale gikk ut torsdag.

Iran har på sin side gått til sak mot Canada i ICJ. De anklager landet for å bryte internasjonale forpliktelser ved å la personer kreve erstatning fra Iran. En canadisk domstol besluttet i fjor at familiene til seks av dem som døde, tilkjennes 107 millioner canadiske dollar, rundt 867 millioner kroner, i erstatning.

Iran benektet først ansvar for katastrofen, men etter tre dager innrømmet myndighetene at den iranske revolusjonsgardens luftforsvarssystem utilsiktet skjøt ned flyet under en svært spent sikkerhetssituasjon i regionen.

Iran har tidligere lovet å betale erstatning til det etterlatte, men flere har anklaget iranske myndigheter for å dekke over hva som egentlig skjedde.

(©NTB)

ANNONSE
Forrige artikkelKina: 90 prosent av alle MAX i trafikk – Boeing får fortsatt ikke levere nye fly
Neste artikkelCPH-toppsjef blir ny direktør på London Heathrow