14.5 C
Oslo
22/09/20
Hangar.no

VIDEO: Siste reise for Discovery

Romfergen Discovery fikk i går sin aller siste flytur, for å ta farvel som et amerikansk ikon, og for å finne veien til sitt siste hvilested.

Discovery er den romfergen som har tatt flest turer ut i verdensrommet, og tirsdag bar det opp i luften igjen, men denne gangen på toppen av en Boeing 747 jumbojet.

Det er romorganisasjonen NASA som har donert fergen til Smithsonian National Air and Space Museum, og som fraktet ikonet over kjente landemerker i USA for så å lande på Dulles Internasjonale flyplass i North Virgina.

Flyet og romfergen tok av fra Cape Canaveral i Florida og fløy tre timer opp til Washington hvor romfergen fikk seg en tur over Washington Monument og Capitol Hill, til stor begeistring for tusener av amerikanere som hadde møtt opp for å se den siste flyvningen.

Saken fortsetter under videoen:

Lansert i 1984

Etter 30 år avsluttet NASA romfergeprogrammet i 2011, Discovery ble sendt opp i verdensrommet for første gang i 1984.

39 fullførte utskytninger har romfergen gjennomført i løpet av disse årene, før den nå ble pensjonert.

For framtidige besøk til den internasjonale romstasjonen ISS, vil NASA måtte leie kapasitet og plass for sine astronauter ved den russiske Soyuz-kapselen. NASA arbeider på spreng med å lansere mindre romferger som skal kunne benyttes til å transportere personer og frakt mellom jorden og romstasjonen. Dette prosjektet skal være klar for lansering rundt 2018.

Erstatter Enterprise

Romfergen Discovery skal nå få hedersplass på museum og vil erstatte Enterprise som var prototypen for romfergene. Enterprise skal fraktes til New York hvor den skal stilles ut, mens den tredje romfergen Endeavour skal til Los Angeles. Den siste romfergen som eksisterer, Atlantis skal forbli på museumsdelen av Kennedy Space Center.

Andre nyheter

Video: A380 MAS Farnborough 2012

Hans Olav Nyborg

Video: Ukens nettfunn – 727 landet på pickup

Hans Olav Nyborg

Video: Vueling feier 50 millioner med logo-jet

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer