Hangar.no
Youtube
Video

Video: Slik skal flymotoren takle et løst vifteblad!

Etter hendelsen med Southwest-flyet i USA hvor et vifteblad skal ha løsnet, og motordeler knuste et passasjervindu med det resultat at en kvinne døde, har flymotorprodusentene på nytt begynt å se hva som skal til for at slikt ikke skjer.

De fleste flymotorer i dag er bygget slik at ved en hendelse der vifteblader eller andre deler i motoren løsner, skal selve motordekselet rundt fungere som en kapsel, og holde på delene. Dette for at ikke delene skal forsvinne ut og kutte seg vei gjennom flyskroget og vinduene. I tillegg skal en slik test som dette vise at motoren ved en slik hendelse ikke løsner fra festet under vingen og fortsetter å sitte fast slike den skal.

I løpet av de siste fem årene har det vært en stigning i antall motorer som har havarert, og hvor dekselet som skal holde igjen løse motordeler ikke har fungert etter hensikten. Både Rolls-Royce og EA har fokus på å forsterke dekselet rundt motorene ytterligere for å bedre dette.

På denne videoen (se video under) som ligger på Youtube, kan du se hvordan motorprodusenten har markert et av viftebladene med en oransje og rød farge. Dette bladet blir så trigget til å løsen med en liten ladning eksplosiver for å få bladet til å løsne.

Testen her er ganske å suksessfull til tross for at det ser svært dramatisk ut.

Note: Videoen som er lastet opp på Youtube er beskrevet som birdstrike, det er feil da dette ikke er en test med fugl i motoren.

Her kan du se en Airbus A380-motor gjennomgå den samme testen.

Video: Youtube/Discovery

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Turkish Airlines tyr til danske legoklosser for ny sikkerhetsvideo

Brøt seg inn i forlatt hangar – Oppdaget sovjetiske romferger (Video)

Hans Olav Nyborg

Video: Slik testet NASA flystyrt – med flyet hengende i en vaier

Hans Olav Nyborg