Foto: Hans Olav Nyborg

Det kongelige slott i Oslo er et selvsagt sted å legge turen innom ved besøk i hovedstaden. Slottet har omvisninger i sommerhalvåret, det du får mulighet til å se den berømte slottsbalkongen på innside, Fugleværelset, ballsalen og den stor spisesalen i tillegg til en rekke andre rom.

Slottet er et av landets viktigste enkeltbygg, og et viktig symbol for norsk historie etter 1814. Byggearbeidene startet i 1824, og det var Kong Carl Johan som la ned grunnstenen 1. oktober 1825. Slottet ble innviet av Kong Oscar I, 26. juli 1849.

Som regel er slottet åpent for omvisning fra slutten av juli til skolestart i august. Det lønner seg å kjøpe billetter på forhånd hos Ticketmaster, eller gjennom slottets egen nettsider.

Plasseringen av Slottet var ingen opplagt sak. Kongen selv skal ha plukket ut tomten under en ridetur på Bellevuehøyden vest for den daværende bykjernen. “Her må Slottet ligge”, skal Kong Carl Johan ha uttalt. De nødvendige fullmakter til innkjøp av løkkene hvor Slottet i dag ligger, ble gitt i juli 1823. Året etter ble grunnarbeidene satt i gang, og 1. oktober 1825 kunne Kong Carl Johan legge ned grunnsteinen. Den ble plassert i fundamentet til alteret i det fremtidige Slottskapellet.

[wpgmza id=”8″]

ANNONSE
Forrige artikkelEU skal se på koronastøtten til SAS på nytt
Neste artikkelBergsbotn utsiktsplattform – Senja