Foto: Hans Olav Nyborg

Apollo Global Management, et av verdens største private equity-selskaper, har meldt seg som aktuelle for å kjøpe seg opp i flyselskapet SAS. Selskapet har søkt danske og svenske myndigheter om godkjennelse for å ta en majoritetsandel av aksjene i flyselskapet.

I følge nyhetsbyrået Reuters blir det trolig en lang runde for investeringsselskapet å gå, for selv om danske og svenske myndigheter skulle si ja, er det ulovlig innen EU-regelverket for et utenlandsk selskap å eie over 50 prosent av et flyselskap i Europa.

Reuters melder at det amerikanske selskapet Apollo er godt kjent med flyselskapet SAS ettersom det står som långiver for flyselskapet, et lånet som er en DIP-finansiering i forbindelse med restruktureringen i USA.

Det var i august 2022 at SAS mottok et lån fra Apollo på 3,5 milliarder som ble godkjent av den amerikanske domstolen. Meningen var at SAS også skulle hente ut ytterligere et lån på 3,5 milliarder kroner, men dette har selskapet valgt å si i fra seg.

Kilder Reuters har snakket med hevder at Apollo er i tenkeboksen om et kjøp av aksjene i SAS, men at en avtale først i såfall må godkjennes gjennom EU. Gitt at en stor del av Apollos kapital stammer fra Europa-baserte investorer, håper fondet å få godkjenning for en avtale, ifølge kilden, som nektet å bli identifisert fordi saken er konfidensiell, skriver nyhetsbyrået på sine sider.

Apollo eier blant annet en stor aksjepost i fraktselskapet Atlas Air, i Sun Country Airlines og i Aeromexico. Danmark og Sverige eier hver 22 prosent av SAS, resten eies av private aksjonærer.

Danmarks finansdepartement sier til Reuters at de er på utkikk etter en eller flere aksjonærer til å ta en majoritetsandel i SAS. Enhver redningsaksjon som Danmark skal bli med på vil kreve at flyselskapet opprettholder København som et sentralt passasjerknutepunkt, heter det.

ANNONSE
Forrige artikkelNy FlyQuiz: Klarer du 10 rojale spørsmål om luftfart?
Neste artikkelHar kjøpt tidligere Braathens-hovedkontor på Fornebu