Totalt reiste 4,5 millioner passasjerer over Avinors lufthavner i september, en økning på 62 prosent sammenliknet med september i fjor. Det viser at flytrafikken fortsatt er styrket etter pandemien, men vi ser samtidig at reiser til og fra utlandet ikke tar seg opp i samme takt som innlandsflygninger.

Sammenliknet med 2019, som var siste normalår før pandemien med fem millioner reisende, er ni av ti reisende tilbake på Avinors flyplasser i september, noe som viser at folks reisevaner sakte, men sikkert begynner å normalisere seg. Innlandstrafikken for september 2022 ligger nå kun 4 prosent under samme måned i 2019. Utenlandstrafikken hadde 1,7 millioner passasjerer totalt i september i år, mot 2,1 millioner i september 2019. Her er åtte av ti passasjerer tilbake.

Krig og digitale møter
– Vi ser at reisevanene har endret seg spesielt blant forretningsreisende, og dette påvirker reisemønsteret på innland, en større andel av reisene finner nå sted rundt helgene grunnet en sterkere innhenting i ferie og fritids segmentet. Utenlandsmarkedet er nok mer påvirket av geopolitiske faktorer som krigen i Ukraina og høye drivstoffpriser som drar antall passasjerer ned, sier Gaute Skallerud Riise, direktør for trafikkutvikling i Avinor.  

Sammenliknet med september 2021, da vi allerede begynte å merke at mange land løftet koronarestriksjoner, er tallene vi ser nå gode: ved Norges hovedflyplass, Oslo lufthavn, spratt antall passasjerer opp til 2 288 000 passasjerer, en oppgang på 88 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor. Her har økningen vært størst blant utenlandspassasjerer, som økte med hele 161 prosent, og landet på 1 269 000 passasjerer. Men til tross for sterk vekst sammenliknet med i fjor, kan vi se en antydning til at folk nå sitter litt på gjerdet når det gjelder reiser til utlandet.

Øyner vi en effekt av fallende kjøpekraft?
– Økende renter, høyere prisnivå på mat og andre forbruksvarer, samt økte strømpriser kan også være årsaker til at husholdninger prioriterer annerledes fremover, og da er det gjerne fritidsreiser som nedprioriteres. Uten å konkludere, men det kan være en årsak til at tallene i utlandstrafikken har en svakere utvikling, sier Riise.

Det er likevel verdt å merke seg at utlandstrafikken hittil i år er nært seksdoblet  sammenliknet med årets ni første måneder 2021: Antall passasjerer har økt med 481 prosent, opp fra 2,2 millioner reisende til 12,8 millioner totalt sett for hele Avinor.

ANNONSE
Forrige artikkelBoeings kirkegård (2019)
Neste artikkelAirbus A380 på Gardermoen (2006)