Koronasmittede personer kan fritt reise hjem fra Oslo lufthavn

Foto: Hans O. Nyborg

Passasjerer som ankommer Oslo lufthavn med fly, og som er smittet med koronaviruset, kan fritt bevege seg gjennom flyplassen og reise hjem. Det viser tydelig hendelsen der en mann fra Vestby nylig ble testet for viruset etter ankomst, men fikk reise videre før svaret var klart.

Det var først da mannen var på torget på vei hjem fra flyplassen til Vestby at han fikk beskjeden om at han hadde smitte, det var den brasilianske muteringen av Covid-19.

Nå bekrefter helsepersonell ved Oslo lufthavn at alle passasjerer fritt kan reise videre etter å ha tatt en koronatest ved ankomst. Det tar to timer før svaret er klart, og i mellomtiden kan passasjerene ha smittet flere andre på sin vei hjem.

I følge NRK reagerer ordfører i Vestby sterk på systemet.

– Jeg må si at jeg reagerer på dette. Du kommer utenlands fra og er pålagt å ta en prøve … men så får du bare dra videre uten at resultatet har kommet. Og kan da sette deg på buss og tog. Det syns jeg ikke er helt greit, sier Vestbys ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap)til NRK.

Helsepersonell som jobber med testing på hovedflyplassen sier de ikke kan stoppe folk fra å reise hjem.

– Vi har ikke hjemmel til å holde igjen noen etter koronatest, og vi følger prosedyrer som er godkjent av Helsedirektoratet, sier Peder Anker, lege ved teststasjonen på Oslo Lufthavn til NRK.

ANNONSE
Forrige artikkelStorbritannia innfører reise- og flyforbud fra Qatar
Neste artikkelSterling Airways gjenoppstår