Wikipedia

Det å få besøk av en amerikansk president kan svi i lommeboka. Britiske myndigheter måtte ut med nærmere 90 millioner kroner omregnet til norske kroner, før den amerikanske presidenten Joe Biden med følge kunne lande på flyplassen ved Newquay i forbindelse med G7-møtet.

Onsdag denne uken ankom presidentfølget med Boeing 747-flyet som hadde kallenavn «Air Force One».

Newquay-flyplassen ligger i Cornwall og har håndtert rundt 500.000 passasjerer om året. Rullebanen er på 2,744 meter og har vært klassifisert for å kunne ta ned de aller fleste flytyper ettersom den også er benyttet for militær trafikk.

Det er de lokale myndighetene som advarte den britiske regjeringen om at et G7-møte i regionen med innkommende fly i alle størrelser ikke kunne skje uten en oppgradering av rullebanen. Spesielt var det bekymring rundt flyene som fra det amerikanske forsvaret skulle fly inn Osprey-helikoptre til tjeneste under G7-møtet.

Utvidelsen av rullebanen med et par hundre meter, og fornyelse av overflaten har skapt debatt i Storbritannia, der opposisjonen har stilt spørsmål ved om dette er rett bruk av skattebetalerens penger.

USA har fløyet inn både helikoptre, spesialpansrede biler og over 400 Secret service ansatte.