-Nå er det mørke skyer som truer luftfarten på nytt

KOMMENTAR: Så hadde luftfarten så smått startet på de tunge stegene oppover stigen, mot 2022, og mot 2019-tallene. Så smeller det til igjen med ny variant av det beryktede viruset.

Denne gangen kan det fort bli en sviende kløe igjen for luftfarten. Den nye virusvarianten som ble oppdaget i Sør-Afrika har startet med å spre seg verden over. Flere og flere land stenger grenser igjen, henter tilbake munnbindpåbud og er klare til å bekjempe den nye virusvarianten. Men dette skjer samtidig som smittet av de ordinære variantene øker i Europa, USA og Asia.

Flere ledende forskere på virus mener at den nye varianten bare er starten på at flere deler av verden på nytt kommer til å lukke ned. Utfordringen er at rundt fire milliarder mennesker på planeten jorden har fått minst en vaksinedose. Det er kun 42 prosent av alle som lever på vår klode. Altså egentlig godt under halvparten av alle mennesker.

I Pakistan er det kun 22 prosent av befolkningen som har ferdig vaksinert, i India 32 prosent, Egypt har 14 prosent, Sør-Afrika 24 prosent. Ja tallene er høye for de rikeste av landene i Europa, og Asia, men for en stor andel av landene er det snakk om få prosenter som er fullvaksinert.

Med andre ord så går menneskeheten rundt som en tikkende bombe hva angår nye varianter som kan dukke opp. Og smitten får herje både hos uvaksinerte og hos vaksinerte.

Flyselskap i Europa er inne i den tiden av året der det er labert med bestillinger og inntjening for reiser på denne tiden. Nå planlegges vårturene, sommerferien og høstferien kommende sesong hos folket. Sånn sett skal en være glad for at det kommer stengte grenser og restriksjoner i en vintersesong. Men for mange charterselskap og selskap med langdistanseruter til fjerne land i Sør-Amerika og Asia kan det fort nå bli snakk om full stans.

India velger å stanse alle internasjonale flyvninger, japanske myndigheter ber landets flyselskap om å stanse bookinger til 1. januar 2022, på internasjonale flyvninger, og det stopper ikke der. Flere land vurderer å stenge grenser for å ta inn utenlandske statsborgere.

Storbritannia vil hindre smitte av ny virusvariant og setter sine grenser i full alarmberedskap, det samme gjør en rekke andre land. Men viruset er som FHI allerede trolig kommet til flere land og er trolig ikke oppdaget mange steder enda.

Hva med flyvningene, nå når Norge har økt smitte for hver dag? Mange jeg snakker med om dagen sier de utsetter planene om å reise bort nå, det er nok ikke disse alene om å tenke. Trolig skjelver flyselskapene mer enn de viser det frem, for nå er det mørke skyer igjen som truer eksistensen av luftfarten i Europa og på verdensbasis.

Hans Olav Nyborg
Ansvarlig redaktør Hangar.no  
ANNONSE
Forrige artikkelNorwegian henter inn to 737 MAX i flåten
Neste artikkelBer flyselskapene stanse reservasjoner ut året