Norwegian: 5 tips til deg som reiser med barn i sommer

Foto: Hans Olav Nyborg

Sommerferien er her, endelig! Store og små kjenner på forventninger og gleder seg til årets sommereventyr. Juli er den travleste reisemåneden i året og det blir mange reisende på flyplasser og om bord. Uavhengig av hvor du skal, er det lurt å forberede seg til reisen, spesielt når du reiser med barn. Her får du tips til hvordan flyturen med litt forberedelser blir behagelig for hele familien.

Å reise med fly er ofte den enkleste, mest behagelige og raskeste måten å komme seg frem på, men med småtasser i reisefølget er det lurt å ha planlagt litt ekstra i forkant.

Sommerferien er høysesong, og det er mange på som skal på reise. Når man skal ut og reise med barn, særlig de minste, er det ekstra viktig å stille godt forberedt, ikke minst på de litt lengre flyturene. Er det første gang dere reiser med barn, anbefaler vi å snakke med ungene i forkant om hva som skjer på reisen. Fortell dem at de vil møte mange andre mennesker som også er på reise, at dere skal gjennom en sikkerhetskontroll, at det blir venting før ombordstigning og fortell om hva som vanligvis skjer om bord under en flyreise.

1. Møt på flyplassen i god tid – mindre stress og bedre humør for alle

Mange skal reise med fly i sommer og det kan bli fullt på flyplassene. Familier med barn har ofte mye bagasje som skal sjekkes inn. Reiser du med de minste smårollingene, har du i tillegg kanskje en barnevogn eller et bilsete som må sjekkes inn som spesialbagasje på eget bånd. Vær derfor ute i god tid. Plutselig må et av barna på do, dere har glemte noe i bilen eller «jeg er sulten og tørst!» krever en svipp innom kiosken. Har du god tid, blir det mindre stress for deg, og dermed mer avslappete barn som igjen betyr mindre stress for de voksne – rett og slett. Et tips er å sjekke køene på flyplassens nettsted i forkant. Her finner du oppdatert informasjon til enhver tid. Mange flyplasser har egne familiesluser i sikkerhetskontrollen. Kjøp av Fast Track kan være et alternativ, dersom dere vil unngå venting.

2. Pakk smart – dette bør du ha med i håndbagasjen

Energi er viktig på reiser og god mat gir i tillegg noe å se frem til. Ta med dere litt ekstra gode matpakker og snacks, men unngå klissete mat på reise. Våtservietter er greie å ha med seg, det samme gjelder nok med skift hvis det allikevel skulle bli søl og en pose til søppel. De eldre barna kan godt pakke sin egen sekk med underholdning. Hva liker barnet best? For kortere turer kan det holde med en eller to ting til underholdning, slik som nettbrett og tegnesaker. Skal dere lengre, bør litt flere ting pakkes med. Kanskje dere også har plass til en overraskelse eller to i sekken som dere kan dra frem når de små begynner å kjede seg? Som alltid gjelder det å pakke pass, reisedokumenter og nøkler i håndbagasjen. Pakk alle verdisaker og alt som er nødvendig for de første timene i håndbagasjen – slik at det ikke oppstår problemer om bagasjen ikke ligger klar på båndet når dere går av flyet.

3. Forhåndsbestill sete

Slipp stresset med å velge sete først på flyplassen. Med forhåndsbestilte seter er dere garantert å sitte ved siden av hverandre og dere kan velge den raden som passer dere best. Barn bør sitte ved vinduet og ikke ved midtgangen, slik at armer og bein ikke er i veien når kabinpersonalet kjører forbi med vognen.

I tillegg har barnet et vindu å se ut av. Kanskje dere kan se på et kart før dere flyr? Da kan dere snakke om stedene dere flyr over. Kanskje dere til og med ser en storby der nede? Reiser dere to voksne og to barn, kan det være lurt at dere sprer dere på to rader, slik at barna får hvert sitt vindu.

4. Om bord på flyet – gjør det så behagelig som mulig

Det kan føles trangt om bord på et fly. Heldigvis er det noen enkle grep du kan ta for å skape litt ekstra plass for de minste. Løft opp armlenet mellom setene deres og senk seteryggen litt bakover. Da blir det mer plass for småkropper som synes å sitte rolig i flere timer kan bli kjedelig. Allikevel er det fint for de små å få beveget seg noe, og det gjelder også oss voksne. Å sitte for lenge av gangen gjør både store og små urolige i beina, og det er derfor lurt at dere beveger på dere i løpet av turen. Gå opp og ned midtgangen – men husk at de minste barna ikke skal gå alene, og skal ha følge. Husk også å fylle på med nok energi og drikke. Gode snacks kan være kjeks og tørket frukt. Visste du at Norwegian tilbyr egen barnemeny når du forhåndsbestiller mat ombord?

5. Minst mulig tid til å kjede seg

Kanskje trenger du nok en ting for å underholde minstemann på flyturen? Lek «Kims lek» ved å få barnet til å studere seks gjenstander på bordet foran dere i flyet. La barnet lukke øynene mens du fjerner én gjenstand. Klarer barnet å se hvilken gjenstand du har fjernet? Neste gang er det din tur til å gjette.

En annen populær lek som ikke krever mye utstyr er «Mitt skip er lastet med» hvor dere sier første bokstaven til tingen man ser, og den andre må gjette hva den som har skipet ser på.

Og husk – ha fulladet nettbrett eller telefon med spill du kan spille offline eller for å lytte til lydbok. Flyturen er ikke stedet til å innføre redusert skjermtid.

Til slutt – Si hei til de som jobber om bord

Kabinpersonalet er interessert i at alle skal få en god tur. Pass på å si et ekstra hyggelig hei når dere går ombord. På flyturen kan dere snakke sammen om hvordan flyet fungerer og se på uniformene til kabinpersonalet. Hvor mange har skjerf i halsen og hvor mange hjul tror dere flyet har?

ANNONSE
Forrige artikkelAeroflot-fly fløy inn i luftrommet til Estland
Neste artikkelBoeing satser på droner for inspeksjon av flyskrog