Flyselskapet Norwegian kom onsdag morgen med den største ordre på fly i Europa i nyere tid.

Totalt skal selskapet kjøpe 222 fly fra både Boeing og Airbus.

Flyselskapet har valgt å fordele sin ordre på kommende flyflåte mellom den europeiske og amerikanske flyprodusenten.

Totalt skal avtalene gjelder kjøp av 100 Boeing 737-MAX og 100 Airbus A320neo.

Sikrer seg fremover

På pressekonferansen som ble avholdt på Felix i Oslo onsdag morgen kunne en blid og fornøyd, men sliten Bjørn Kjos presentere flykjøpet som er av historisk art.

Vi har sikret vår flåtefornyelse mange år fremover i tid og er svært godt fornøyd med de avtalene og de betingelsene vi har fått hos både Airbus og Boeing, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian.

Til pressen på Aker Brygge i dag kunne Kjos avsløre at han har fått særdeles gode priser på kjøp av de nye flyene.

Går bort fra enhetsflåten

Norwegian har de siste årene presisert en rekke ganger at de har en stor suksess i markedet fordi selskapet i motsetning til SAS og andre store flyselskap holder seg til en enhetsflåte med kun en type fly. Senest i 2008 sa Kjos at Norwegian vil være tjent med kun å fly en flåte bestående av Boeing 737-800, og at et kjøp fra Airbus ikke ville komme på tale.

På spørsmål fra Hangar.no under pressekonferansen i dag om enhetsflåte-teorien dermed var en saga blott svarte Kjos følgende;

-Vi er kommet til det punktet hvor vi ikke klarer å sette opp priser mellom produksjonsselskapene og derfor vil det utgjøre liten forskjell om vi velger det ene eller det andre. For Norwegian er det viktigst at vi har klart å få gode priser på kjøp, bli lanseringskunde og trygger kontinuiteten på leveranse av nye fly også i framtiden.

Kjos kunne også legge til at det var en ting som ble gjort feil i 2007 da selskapet lanserte kjøpet av sine første Boeing 737, det var at det ikke ble lagt inn ordre på 84 fly fremfor 42 som dengang det ble inngått avtale om med Boeing.

Norwegian ønsker å tenke langsiktig

– Flytrafikken internasjonalt vil øke i årene fremover og i Norwegian har vi som klart mål å være en stabil og sterk aktør i konkurransen om flypassasjerene. Vi vil fortsette å gi kundene våre en god reiseopplevelse til en lav pris og leve opp til vår visjon om at alle skal ha råd til å fly. Nye fly er en vinn-vinn for våre passasjerer, miljøet og selskapets kostnader. Ideelt sett vil vi ha en flåte der flyene skiftes ut hvert 7. år, og det krever at vi planlegger minst 10 – 20 år fremover i tid. De eldste flyene i dagens flåte vil bli solgt eller leid ut, sier Bjørn Kjos.

Kjøpsordrene har en samlet listeprisverdi på 127 milliarder kroner og er Fastlands-Norges desidert største enkeltinvestering. Norwegian har også sikret kjøpsrettigheter til ytterligere 150 fly fra de to flyprodusentene.

Foto: Hans Olav Nyborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONSE
Forrige artikkelairberlin promoterer BER
Neste artikkelNorwegian: Lanseringskunde i Europa