Polens regjering dropper gransking av flyulykken der presidenten omkom

Wikipedia/CC BY-SA 3.0 DEED Attribution-ShareAlike 3.0 Unported/Serge Serebro, Vitebsk Popular News

Polens nye regjering oppløser den omstridte kommisjonen som har gransket flyulykken i Smolensk der president Lech Kaczynski omkom i 2010.

Kommisjonen ble opprettet i 2016 av Jaroslaw Kaczynski, Lechs tvillingbror, med det uttrykte formålet å legge skylden på Russland, selv om det aldri er lagt fram bevis for det.

Brødrene Kaczynskis parti Lov og rettferdighet (PiS) har fra første stund skapt tvil om den offisielle granskingskommisjonens konklusjon om at ulykken skyldtes menneskelig feil og dårlig vær.

De foretrakk heller sin egen teori om et polsk-russisk komplott og en eksplosjon i lufta.

Den overlevende Kaczynski-tvillingen var den gangen PiS-leder med enorm innflytelse i den konservative regjeringen.

Den nye viseforsvarsministeren Cezary Tomczyk sier det nå er slutt på løgner fra regjeringens side, og slutt på å bruke hundrevis av millioner zloty på noe som bare har med politikk å gjøre.

– Det er et historisk øyeblikk når den polske staten endelig aksepterer sannheten, og at det er opp til ekspertene å finne årsaken til katastrofen, ikke politikerne, sier han.

Flyet var på vei til en minneseremoni for massedrapene på polske militære i 1940 i den russiske byen Smolensk da det styrtet før landing i dårlig vær. Om bord var en topptung delegasjon under ledelse av president Kaczynski.

(©NTB)

ANNONSE
Forrige artikkelNok en droneflyger pågrepet i Tromsø
Neste artikkelNTSB: Pilotmanøver hindret kollisjon mellom to fly i USA