Illustrasjon

To piloter i flyselskapet Widerøe mener å ha observert en drone i 1300 meters høyde under en flyvning mellom Bodø og Stokmarknes. Observasjonen skal ha vært over Mjelle like utenfor Bodø.

I følge NRK har pilotene meldt inn til flyselskapet at det ble observert en drone mens flyet var på 4500 feet, altså rundt 1300 meter under stigning. Pilotene anslår at dronen var rundt 60 meter fra Widerøe-flyet.

– Styrmannen så dette best. Han er helt sikker på at det var en drone. De trodde først det var en fugl, men da de kom nærmere sier de at den blinket, sier Odd Thomassen, pilot og sikkerhetskoordinator for flyginger i Widerøe til NRK.

Vanligvis kan droner ikke operere mer enn til 120 meter i høyde, og skal ikke være nærmere enn fem kilometer fra en flyplass.

– I dette tilfellet har droneføreren brutt både høydekravet og kravet om ikke å fly i nærheten av flyplass, sier Geir Håland, assisterende stabssjef i Nordland politidistrikt til NRK.

Droner som er i bruk i Norge skal i utgangspunktet ikke fly over 120 meter i høyde, men det kan gis dispensasjon. En av høyderekordene for en DJI Phantom 2 drone er 1500 meter.

Militære og profesjonelle droner har ofte mulighet å klare seg på denne høyden fremfor mindre droner beregnet for forbrukermarkedet.

ANNONSE