EU-forbud mot hviterussiske flyselskap aktivert

Foto: Hans O. Nyborg

EU har aktivert forbudet mot at hviterussiske flyselskap kan få lande eller fly over land i unionen.

I en pressemelding heter det;

EU besluttet i dag å styrke de eksisterende restriktive tiltakene med tanke på situasjonen i Hviterussland ved å innføre et forbud mot overflyging av EUs luftrom og mot tilgang til EU-flyplasser for hviterussiske flyselskap av alle slag.

EU-land vil derfor bli pålagt å nekte tillatelse til å lande i, ta av eller overflyge sine territorier for alle fly som drives eller opereres av hviterussiske luftfartsselskaper, inkludert som fraktselskapet og wet-lease.

Dagens avgjørelse følger opp konklusjonene fra Det europeiske råd 24. og 25. mai 2021, der EU stats- og regjeringssjefer fordømte sterkt den ulovlige tvangslandingen av et Ryanair-fly i Minsk 23. mai 2021 som truet flysikkerheten. Konklusjonene fordømte også interneringen av hviterussiske myndigheter mot journalisten Raman Pratasevich og Sofia Sapega, og ba rådet om å vedta de nødvendige tiltakene, inkludert ytterligere lister over personer og enheter på grunnlag av det relevante sanksjonsrammeverket, og ytterligere målrettede økonomiske sanksjoner.

Samtlige medlemsland i EU og EØS forplikter seg til å følge dette forbudet, heter det.

EASA står fortsatt på regelen om at europeiske flyselskap ikke får fly over Hviterussland, noe som først var en anbefaling, men nå er innført som et forbud.

ANNONSE
Forrige artikkel(+) Starter opp igjen sommerrute til Oslo
Neste artikkelKLM flyr til Torp igjen